BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det finns stora skillnader mellan hur mycket länets kommuner satsar på kultur i skolan, det visar en utredning som Region Örebro län har gjort. Till exempel skiljer det nästan 100 000 mellan Degerfors och Nora som är två nästan lika stora kommuner. Degerfors satsar 310 000 på kultur i skolan medan Nora satsar 220 000. Och då kommer alla pengarna i Nora från det statliga bidraget Skapande skola, medan Degerfors satsar även en del av sin kulturbudget på kultur i skolan. Nora kommun förklarar det med att de inte har en separat kulturbudget i skolan, utan att kulturaktiviteter sker inom ordinarie skolbudget. Men det betyder att det är svårt att veta hur mycket kultur eleverna egentligen får.
Rapporten visar också att Lekeberg, Hällefors och Laxå alla satsar mindre på kultur i skolan än länets minsta kommun, Ljusnarsberg.
– Förutom att kommunerna satsar olika mycket, kan vi se att det är Skapande skola-pengar, bidrag som kommer från staten, som står för en stor del av kulturfinansieringen i skolan. Det är tillfälliga bidrag, som vi inte vet hur länge de kommer att finnas, därför behövs en annan en bättre grund, säger Rikard Åslund.
Alla barn har rätt till kultur
Hur jämlikt det blir för barnen i slutändan avgörs inte bara av ekonomin. En annan viktig faktor är hur kommunen samordnar och fördelar resurser. Flera av länets kommuner har redan i dag ett mål att alla barnen i grundskolan ska få gå på teater, dans eller uppleva någon annan professionell kultur en eller två gånger per år. Men på flera håll finns det inget kontrollsystem som kan visa att alla barn får det de har rätt till. I Örebro kommun finns till exempel ingen samordning eller någon som ansvarar för en rättvis fördelning.
– I dag styrs barns tillgång till kultur i hög grad av enskilda rektorers intressen. Det tycker inte politikerna i vår nämnd är bra. Det ska inte vara upp till var och en att välja om man vill ge skolbarn kultur. För alla barn har rätt till det, säger Rikard Åslund.
I dag är det främst barn i grundskolorna i länet som prioriteras när pengar till kultur fördelas. Yngre barn i förskolan och äldre barn i gymnasiet får inte del av kultur i någon större utsträckning.
– Det vi kan se är att det ser ganska bra ut för barn som går i mellanstadiet. Men faktum är att det är viktigt att få med även de allra yngsta barnen. Och vi ser även ett tydligt tapp i gymnasiet, säger Rikard Åslund, områdeschef Kultur- och ideell sektor i Region Örebro län.
Han menar att det främst är gymnasieelever med estetisk inriktning som får tillgång till kultur, medan andra elever som går andra inriktningar inte får det i så stor utsträckning.
Vill införa kulturgaranti
För att utjämna ojämlikheter mellan kommuner, skolor och åldersgrupper vill Region Örebro län införa en kulturgaranti.
– Vi vet att det finns liknande system i andra regioner, där regionen kan samordna och subventionera kultur om kommunerna bidrar med lika mycket pengar, säger han.
Att det just är genom skolan som barnen ska få tillgång till kultur är viktigt menar Rikard Åslund, inte bara av rättviseskäl, utan också av pedagogiska skäl.
– Vi behöver en tydligare koppling mellan skola och kultur. Estetiska lärprocesser är otroligt viktigt. Det borde vara självklart att använda estetiska lärprocesser i undervisningen, säger han.
Förhoppningen nu är att ett färdigt förslag om kulturgaranti ska kunna klubbas igenom i regionen om ett år. Innan dess ska förslaget ut på remiss till kommunerna och till olika aktörer inom kulturlivet.
- Det här är preliminära siffror som har lämnats in till regionen från respektive kommun
- Det är enligt rapporten främst statliga pengar från Skapande skola som finansierar barnkulturen i länet.
- Det är Kulturrådet som årligen fördelar bidraget Skapande skola till grundskolans årskurs F–9 för att öka elevernas möjligheter att möta professionell konst och kultur.
- ETC Örebro har tidigare granskat hur mycket kommunerna satsar på kulturskolor där barn kan utöva kulturaktiviteter på sin fritid. Även här skiljer det sig mycket mellan kommunerna. Nora kommun har till exempel ingen kulturskola i kommunal regi.