– Vi vet att vi har en situation där hela statsdelen ska titta över sina verksamheter och se hur man kan spara pengar, och just nu håller vi på att titta på hur vi ska hantera de besparingar som Kultur och fritid ska göra, berättar hon.
I nuläget ligger summan som ska sparas in på tolv miljoner kronor. Eeva Bolin understryker att den summan kan komma att förändras.
– Vi vet inte om den besparingen som vi gör nu kommer att gälla hela året. Sen måste jag också säga att det som händer just nu delvis är på grund av att vi fick en väldigt bra budget för år 2017, till skillnad från 2016. Nu trillar vi tillbaka ned på nivån som var 2016. Men det är givetvis väldigt smärtsamt när verksamheter måste dra ned och jag hoppas verkligen att sista ordet inte är sagt i detta.
Uppgiven stämning
För flera verksamheter innebär besparingarna förändringar. En av dem är Kulturskolan i Östra Göteborg. Petter Rosenlundh, enhetschef för Kulturskolan Östra Göteborg, konstaterar att flera tjänster kommer att försvinna.
– Som det ser ut nu kommer det att drabba oss hårt. Den beskrivning jag har fått till mig är att även om Kulturskolan har en uppskattad verksamhet så behöver man prioritera den lagstadgade verksamheten. Det förstår jag och förhåller mig pragmatiskt till, säger han och fortsätter:
– Samtidigt är det ytterst beklagligt att det drabbar barn och ungdomar i en statsdel som våran, där tillgänglighet till kultur som en mänsklig rättighet behöver förstärkas.
Petter Rosenlundh berättar att stämningen på Kulturskolan är uppgiven efter beskedet.
– Det är både ilska, chock och ledsenhet. I nuläget kämpar vi hårt för att hantera det här på ett så bra sätt som möjligt, och vi hoppas på att situationen kommer att se bättre ut i framtiden.
Barnkultur försvinner
En som reagerat över Kulturskolan i Östra Göteborgs nedskärningar är Erika Stenback. Hon har två barn som i många år har deltagit i Kulturskolans verksamhet.
– Det är en trygg plats som där alla barn får lära sig kreativa färdigheter utan att kostnaden är ett hinder. Det är ett instrument för ett jämlikt samhälle, säger hon.
Erika Stenback berättar att hon kommer försöka kämpa för att Kulturskolan får vara kvar i samma utformning som den har i dag.
– Jag blir väldigt orolig när man börjar skära ned på kultur som riktar sig till barn. Kulturskolans verksamhet är jätteviktig. Efter att tagit del av detta tänker jag att jag nog kommer försöka slåss för att det inte ska få ske.
Sämre service på biblioteken
Även de tre biblioteken i området, Kortedala bibliotek, Bergsjöns bibliotek och Gamlestadens bibliotek, påverkas av besparningarna. Enligt Kerstin Årre, enhetschef på Kortedala bibliotek, kommer det bland annat få konsekvensen att öppettiderna förändras.
– I Bergsjön och Gamlestaden kommer man troligtvis behöva hålla stängt på lördagar och stänga tidigare på kvällarna, säger hon.
På Kortedala bibliotek finns för närvarande två vakanta tjänster som biblioteket inte kommer att kunna tillsätta. Detta trots att biblioteket har ett besökarantal som ökar.
– Båda de tjänsterna är barnbibliotekarier. Att vi inte kan tillsätta dem gör att vi förlorar en stor del av verksamheten som riktar sig till en grupp som ska vara prioriterad enligt bibliotekslagen. Våra användare kommer att märka av en betydligt sämre service, säger Kerstin Årre.
Kortedala bibliotek kommer även behöva hitta billigare lokaler att bedriva verksamheten i, eftersom de nuvarande är för dyra.
– Jag förstår att besparingar måste göras, men det här drabbar en arbetsmiljö som redan är hårt ansatt och i mina ögon går det inte hand i hand med varken bibliotekslagen, barnkonventionen eller stadens egna mål, säger Kerstin Årre.
Kommer biblioteken i Östra Göteborg överleva det här?
– Det är klart att biblioteken kommer att överleva. Men vi vill inte bara ha bibliotek som överlever, utan bibliotek som blomstrar och verkligen betyder något.