– Kulturförvaltningens ekonomi har urholkats en liten bit i taget de senaste åren, men en så här kraftig besparing har jag inte sett tidigare, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör.
Förvaltningens ambition när de arbetat fram sparförslaget var att allmänhetens tillgänglighet till kultur skulle vara kvar i så stor utsträckning som möjligt, och att stödet till det fria kulturlivet inte skulle påverkas.
I tjänstemannaförslaget, där man skurit på lite olika områden, har man lyckats kapa 14,7 miljoner framförallt genom att dra ned på personalrelaterade kostnader och inköp.
Inget stöd till Kulturkalaset
Vad gäller kulturverksamheter så försvinner bland annat stödet till Kulturkalaset, Västlänken och medborgarceremonin får mindre anslag liksom Speldags (en verksamhet med levande musik på äldreboenden).
Sedan tidigare har nämnden beslutat att skjuta till 2,5 miljoner i eget kapital. Vid tisdagens nämndmöte återstod 3,1 miljoner att spara.
Tjänstemännen hade lagt fram ett antal förslag, och Alliansen yrkade på att pengarna skulle tas i Stadsbibliotekets och Kulturskolans verksamheter.
– Vi resonerade som så att andra verksamheter som låg på bordet som Kulturnatta, Speldags, sommarunderhållningen och bokbussarna påverkar tillgängligheten till kultur alldeles för mycket, säger Kristina Tharing (M), andre vice ordförande i kulturnämnden.
Alliansen yrkade därför på att 500 000 ska tas genom att minska programverksamheten och justera öppettiderna på Stadsbiblioteket, och att 2,6 miljoner ska tas från kulturskolans utvecklingsverksamhet.
– Man ska komma ihåg att kulturskolan i grunden är stadsdelarnas ansvar. Jag vill betona att vi inte drar ner på ordinarie verksamhet genom det här beslutet. Det är pengar till utveckling utöver den som vi tar bort, säger Kristina Tharing.
S lade ned rösterna
Socialdemokraterna valde att lägga ned sina röster.
– Jag hade önskat mig att S-budgeten gått igenom i fullmäktige, men det var Alliansens budget som röstades fram. Det är därför logiskt att dessa besparingar grundar sig på borgerliga kulturpolitiska prioriteringar, eftersom det är en borgerlig budget som nu gäller, säger Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden.
Hon tycker besparingarna är beklagliga, eftersom de negativt påverkar barns och ungas tillgänglighet till kulturskolan och rätt att delta i det konstnärliga livet.
Från förvaltningsledningens sida poängteras att de besparingar som beslutats för 2019 är kortsiktiga. För att staden ska kunna fortsätta bedriva de verksamheter man nu gör, krävs i stället ett tillskott i budgeten.
– Staden växer, och jag känner en oro för att kulturen inte kan växa i takt med staden. Det i sig är en urholkning. Vi kan inte fortsätta bedriva de verksamheter vi gör i dag på lång sikt med nuvarande ekonomiska ramar, det är så kraftiga besparingar det handlar om. Den tillträdande nämnden kommer att få ta ett mer långsiktigt beslut som antingen innebär ökade anslag eller beslut om vilka verksamheter som måste avvecklas, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen.