BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Utrikesminister Margot Wallström har, när hon uttalat sig om Israel och ”utomrättsliga avrättningar”, i två interpellationsdebatter riksdagen och i SVT:s Agenda, hävdat fyra olika otydliga, motsägelsefulla och sinsemellan oförenliga ståndpunkter, skriver Aron Modig i sin anmälan.
Motstridiga uttalanden
Han menar att Margot Wallström sagt att både Israel och Palestina begår utomrättsliga avrättningar men sedan tagit tillbaka detta för att till sist svänga igen och säga att det finns starka misstankar för att Israel faktiskt gör sig skyldig till sådana avrättningar. Modig menar att Sveriges utrikespolitik i stor utsträckning formas genom uttalanden och hänvisar till tidigare fall då KU riktat kritik mot motstridiga eller felaktiga uttalanden.
– Jag menar därför att det kan finnas grund för Konstitutionsutskottet att pröva om utrikesministern brustit i sin uttalandepolitik, skriver Modig.
Tommy Möller, professor i Statsvetenskap har tidigare riktat kritik mot att KU de senaste åren kommit att användas som politisk verktyg av oppositionen i allt högra utsträckning. Han vill inte recensera anmälan som Aron Modig lämnat in men menar att flera av vintern anmälningar inte uppenbart förtjänar att granskas av KU.
– Jag gick i genom de flesta anmälningarna tidigare i vintras. Av de jag tittade på då var det egentligen ingen som jag tyckte på ett självklart sätt förtjänade granskning i utskottet. De är lämpligare att ha som debattartiklar eller interpellationer i riksdagen, säger Tommy Möller.
KU:s huvuduppgift är att granska om regeringen och dess medlemmar sköter sig arbete enligt grundlagen. Men den senaste tiden har det allt mer börjat likna ett forum för politisk uppmärksamhet menar Tommy Möller.
– Okynnesanmälan är ett starkt ord men jag hittar inget bättre. Det är ett ord som syftar till att man får politisk uppmärksamhet kring kritik mot regeringen, säger han.
Ändrad praxis
Han betonar dock att de flesta anmälningar som lämnas in har någon slags juridisk infallsvinkel men att KU:s praxis ändrats på senare år.
– Om man går tillbaka i tiden fanns en mer opartisk granskning i den mening att man hade en mer strikt juridisk infallsvinkel i sitt arbete och mindre partipolitisering. Jag ser ingen möjlighet att ersätta KU med en opolitisk granskning men däremot vilar ett stort ansvar på de politiska aktörerna att hålla sig inom de ramar som KU var avsett för. Det är mer sättet utskottet fungerar på i dag än själva systemet som jag tycker är fel, säger Tommy Möller.
Så här menar Aron Modig att Margot Wallström med fyra olika ståndpunkter skapat förvirring om Sveriges utrikespolitiska linje i Israel-Palestinakonflikten:
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att både Israel och Palestina gör sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar (tre olika anföranden i riksdagen under december)
Att Margot Wallström sagt att hon inte ville anklaga Israel eftersom hon inte vet om det begåtts utomrättsliga avrättningar (Expressen och Agenda vid två tillfällen i december)
Att Margot Wallström hävdat att hon inte uttalat sig om Israel specifikt utan om utomrättsliga avrättningar som fenomen. (SVT Agenda vid ett tillfälle i december)
Att Margot Wallström, med hänvisning till FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, sagt att det på starka grunder kan misstänkas att Israel begått utomrättsliga avrättningar och att de i så fall bör utredas (anföranden i riksdagen vid två tillfällen i januari)
Det här ska Margot Wallström svara på
I dag inleds årets första KU-förhör. Margot Wallström ska svara på frågor kring tre olika anmälningar:
1 I mars förra året stoppades Margot Wallström från att hålla tal vid Arabförbundet. Hon angav att det berodde på Sveriges kritik mot bristande demokrati och mänskliga rättigheter. Enligt medieuppgifter hade Saudiarabien fått veta att avtalet med Sverige skulle brytas, trots att den informationen enligt regeringen gavs först den 10 mars.
2 Efter terrordåden i Paris i november förra året gav regeringen besked om vilken hjälp som skulle ges till Paris men fick kritik för att Utrikesnämnden inte informerades i förväg.
3 Margot Wallströms uttalanden om utomrättsliga avrättningar i Israel. Aron Modig menar att hon brustit i sitt ämbete som utrikesminister genom att uttala sig motsägelsefullt vid fyra olika tillfällen förra året.
Margot Wallström har flera andra KU-anmälningar mot sig, bland annat en om lägenhetsaffärerna med Kommunal. Utfrågningarna om dessa anmälningar inleds senare i år.