Enligt Tommy Möller har okynnesanmälningarna blivit allt vanligare. Det som var tänkt att handla om brott mot grundlagen har blivit ett sätt att bråka med ministrar och störa regeringens arbete. Redan efter valet 2014 kunde man se ett tydligt trendbrott bland anmälningarna. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sedan 2010 varit försiktiga med att KU-anmäla regeringen, men när alliansen kom i opposition har anmälningarna rasat in. Förra året anmäldes regeringen 35 gånger.
– Det kan finnas två förklaringar till det. Inom alliansen har det funnits ett stort missnöje över att man ingick i decemberöverenskommelsen och att man la sig platt. Det har gjort att de har skärpt tonen, drivit igenom tillkännagivanden med hjälp av SD och KU-anmälningarna faller in i samma mönster. Den andra förklaringen är att det är en ny regering som inte har erfarenhet av att styra landet och därmed begår fler misstag, säger Tommy Möller.
”Det är inte bra”
Senast i raden av att bli anmäld är Anders Ygeman. Han gjorde nyligen en helomvändning i frågan om att låta EU:s gränsstyrka Frontex gå in i ett medlemsland mot dess vilja om gränskontrollen inte fungerar. Det ledde till att Ulrika Karlsson (M) anmälde honom. Sedan tidigare har anmälningar lämnats in mot att Magdalena Andersson sa att statens finanser var tomma lador, erkännandet av Palestina och hur regeringen ”styr” arbetsförmedlingen.
– Det förekommer okynnesanmälningar och det är inte bra. Gruppledningarna måste ta ett större ansvar för att det inte ska förekomma. Jag har tittat på anmälningar mot ministerstyre där statsråden lägger näsan i blöt i myndigheternas arbete. Det är uppenbart att många anmälare inte känner till regelverket, eller så gör man det men anmäler ändå för att göra en politisk poäng. Det skadar KU:s anseende, säger Tommy Möller.
Hur påverkar det en minister att bli KU-anmäld?
– Ingen politiker vill bli KU-anmäld eller prickad av KU. Att bli anmäld är problematiskt för en minister, vilket gör att det blir ett sätt att bråka med ett statsråd. Många vittnar om att själva utfrågningen är en obehaglig upplevelse och blir man prickad är det dels naturligtvis jobbigt för personen, men den politiska statusen devalveras och är det allvarligt kanske man måste flytta på sig.
”Behövs mer diciplin”
Tommy Möller understryker att Konstitutionsutskottets roll är viktig ur demokratisynpunkt, därför måste det han kallar okynnesanmälningarna omedelbart upphöra.
– Regelverket är rimligt som det är i dag, det är snarare att det behövs mer disciplin kring vad som anmäls. KU ska granska regeringen och då är det viktigt att de får ägna sig åt ärenden som faktiskt är adekvata.