I Vänsterpartiet är personkryss en känslig sak. Personvalskampanjer är i princip förbjudna då partiet anser att personval riskerar att förskjuta fokus från politiskt innehåll till person. Ändå var vänsterpartisten Nadja Awad – utöver moderaten Camilla Brunsberg – ensam i årets riksdagsval om att ta sig in tack vare personkryss. Inte så konstigt kanske att den 31-åriga läraren från Örebro betonar att det är Vänsterpartiets program hon åker till huvudstaden för att kämpa för.
Samtidigt har Nadja Awad personliga erfarenheter som hon vill använda sig av i riksdagsarbetet. Som sin tidigare anställning på den muslimska friskolan Alsalam i Örebro. 2018 kunde Svenska Dagbladet avslöja att skolan fått pengar från det saudiska kungahuset. Det upprörde Nadja Awad.
– Jag började ifrågasätta, men fick inte gehör. Då valde jag att lämna, säger Nadja Awad.
Vill fajtas mot friskolor
Nu lämnar hon jobbet som mellanstadielärare på en kommunal skola och vill fajtas i riksdagen mot såväl religiösa friskolor som stora vinstdrivande skolkoncerner om hon får skolfrågor på sitt bord.
– Som många andra lärare har jag sett hur marknadsskolan går ut över de kommunala skolorna. När friskolor väljer bort elever för att de är flerspråkiga eller har en funktionsnedsättning får de kommunala ta över, säger Nadja Awad.
Kamp mot marknadshyror
Någon personvalskampanj har hon inte bedrivit, intygar hon. Nadja Awad nämner sitt engagemang i civilsamhället som förklaring till vänsterväljarnas uppslutning bakom henne. Hyresgästföreningen är en av de organisationer där hon varit aktiv. Bostadsfrågan är vid sidan av skolpolitiken ett område hon gärna tar sig an. Förra sommaren fällde Vänsterpartiet regeringen för att stoppa marknadshyror i nyproduktion. Nu lär frågan väckas till liv, tror hon.
– Med en tydlig högerregering kommer säkerligen marknadshyrorna upp på dagordningen, säger Nadja Awad.
Tog av sig hijaben
Som muslimsk kvinna med bakgrund i Mellanöstern har Nadja Awad mött åtskilligt rasistiskt hat och rena hot. Det var ett av skälen till att hon beslutade att ta av sig den hijab hon bar tidigare, berättar hon.
– Det är en del av vardagen för många kvinnor med hijab att uppleva att ens säkerhet villkoras i ett allt mer högervridet samhälle. Det är förfärligt.
När Sverigedemokraterna nu ingår i konstellationen som ser ut att ta makten vill hon använda sin plattform i riksdagen för att bjuda rasistiska krafter motstånd.
– Rasismen kommer att bli mer utbredd med ett högerextremt parti i regeringsunderlaget.