– Det Darwin gjorde under 1800-talet var att han tittade på världen runt omkring honom, och han såg att kvinnor inte uppnått lika mycket som männen. Och han antog då att det måste finnas en grundläggande skillnad mellan könen, i deras förmågor. Och att det är en produkt av evolutionen, säger Angela Saini.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De misstag som Darwin gjorde i sin forskning, att se kulturella skillnader mellan män och kvinnor som biologiska fakta, görs fortfarande än idag, menar Angela Saini.
– Efter Darwin var det neuro-forskare som sa att kvinnors hjärnor är mindre, vilket gör dem mindre intelligenta. Och det här har fortsatt, varje generation har sin egen variant av detta, säger hon.
Från Darwin till hjärnforskning
I sin nya bok ”Underlägsen - den misslyckade vetenskapen om kvinnan” visar och avfärdar Angela Saini myter bakom könsstereotyper som fastslagits via forskning – från Darwins evolutionsteorier, via neuro-vetenskapen, till antropologin, biologin och till studier om bebisars utveckling. Hon lyfter även fram ny forskning som erbjuder en syn på kvinnans kropp och hjärna, hormoner och kromosomer som visar att skillnaderna inte är så glasklara som vetenskapen fått många att tro. I förra veckan besökte hon Sverige för att föreläsa på Stockholms universitet och lansera den svenska översättningen av hennes bok.
– Jag skrev den här boken för kvinnor, som jag själv, som vill förstå sig själva. Vi får så mycket motsägelsefull information om oss själva och jag tycker det känns jätteviktigt att kvinnor får lära känna sig själva bättre, säger Angela Saini och fortsätter:
– Att skriva den här boken har helt förändrat mitt liv. Jag tänker på mig själv på ett annat sätt, jag tänker på kvinnorna i mitt liv annorlunda, jag tänker på åldrande annorlunda. Barndom, moderskap, arbete, när du ser de här frågorna genom den här nya linsen, börjar allt se väldigt annorlunda ut.
– En annan grupp människor som jag verkligen vill nå fram till är de som behöver övertygas om att skillnaderna mellan män och kvinnor inte är så stora som de tror. De behöver övertygas om att jämlikhet faktiskt kan ske.
– I allmänhet är det män som kämpar mot idén att jämlikhet är möjlig och som vill behålla status quo.
Även om kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter är vid toppen just nu är Angela Saini beredd på en backlash.
– Det kommer definitivt att ske och vi måste vara försiktiga. Jag har sett igen och igen hur framstående personer argumenterar att det vi kämpar för, vår kamp mot jämställdhet, inte kommer att fungera eftersom det finns biologiska skillnader, i hur vi tänker eller i hur vi gör våra val. Det finns även de som säger att kvotering och jämställdhetspolitik, att få kvinnor i styrelser, att få kvinnor att vara lika representerade i parlamenten och sådana saker, är att kämpa mot naturen.
– Men jag tror att det är där vetenskapen verkligen spelar roll, i att motarbeta de människor som menar att jämställdhet inte är biologiskt möjlig. Vi måste slå tillbaka och visa dem att de har fel.