Även håret på kroppen är något som blir extra synligt på sommaren och vi har alla olika sätt att hantera det. Den som gått med lurviga ben i jeans under vintern kanske plötsligt vill raka bort allt, en annan visar stolt upp sina håriga armhålor, någon vill trimma könshåret inför kommande sommardejter och så finns det de som inte får sola för att de genomgår permanent hårborttagning med laser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På stranden och utegymmet i Tantolunden i Stockholm hänger lediga stockholmare för att sola, bada och träna sina kroppar. Hit har bland annat Evelina Edbom och Max Heurgren kommit för att styrketräna och umgås. De har tänkt en del på sin kroppsbehåring.
– När jag var i tonåren tog jag bort nästan allt hår på kroppen, på bröst, mage, kön, armar och armhålor. Jag rakade mest med hyvel men ibland använde jag trimmer. Då kändes det som ett krav, att normen på nåt sätt krävde att jag inte skulle ha hår. Nu när jag är äldre har jag en mer avslappnad inställning, jag rakar mig bara under armarna för att lukta mindre svett, säger Max Heurgren.
Att det finns olika normer kring kroppsbehåring beroende på ålder och samhällsgrupp är något som hans kompis Evelina Edbom har märkt av.
– Innan jag blev feminist var jag väldigt noga med att ta bort mitt kroppshår, jag använde mest hårborttagningskräm. Men nu när jag har blivit äldre, bekvämare med min kropp och har genomskådat de patriarkala strukturerna känner jag inte så stort behov av att ta bort håret längre. I de kretsar jag rör mig är folk väldigt genusmedvetna och kritiska till kroppsnormer, säger hon.
”Rasistiska normer”
Långt ifrån alla har samma bekymmersfria inställning till sin kroppsbehåring som Max Heurgren och Evelina Edbom. På en filt i gräset bredvid utegymmet ligger Kia Navid och läser. Hon har gjort permanent hårborttagning med laser de senaste sex åren men känner sig fortfarande besvärad av sitt hår.
– Jag tror att det är en kombination av att vara kvinna och inte vit. Jag var den enda bruna, mörkhåriga tjejen bland mina ljushåriga kompisar och fick hår på hela kroppen och i ansiktet redan när jag var i 11-årsåldern. Jag blev helt hämmad och hade jättemycket kroppskomplex fram tills att jag var 17 år och upptäckte laserbehandling som tar bort håret permanent. Det gör jätteont, det är svindyrt, men det har varit min räddning, säger hon.
Att hår betraktas olika beroende på vilken färg det har och vilken kropp det sitter på är något som Kia Navid har tänkt mycket på. Hon har själv försökt bleka sitt kroppshår eftersom ljust hår syns mindre och är mer socialt accepterat.
– Jag tror absolut att det finns sexistiska och rasistiska normer kring hår. Hade jag till exempel varit kille och haft ljus hudfärg så hade mitt kroppshår inte varit ett lika stort problem. Men för mig finns det inget val, jag måste ta bort håret för att kunna känna mig bekväm och avslappnad med min kropp, säger Kia Navid.
Trådning nya trenden
Den senaste trenden inom hårborttagning, som i själva verket inte alls är ny utan har funnits i över 1 000 år, är trådning. Med hjälp av en bomullstråd som tvinnas på ett speciellt sätt rycks hårstråna bort med roten. En av pionjärerna inom trådning är hudterapeuten Mina Valadi i Stockholm. Hon har jobbat professionellt med att tråda sina kunder sedan 2010.
– I början trådade jag i smyg i köket på den salong jag jobbade på då. Min chef såg det och sa ”det där måste vi ju erbjuda våra kunder”. Nu har jag egen salong och trådning är en av våra populäraste behandlingar. För många av mina svenska kunder är det här något nytt, men för oss blattetjejer från Iran är det något vi alltid har gjort och som vi har lärt oss av våra mammor, säger Mina Valadi.
Hon håller kurser i trådning i Stockholm sedan flera år tillbaka och har även märkt ett ökat intresse i andra delar av Sverige.
– Ibland kommer personer på kurs och klagar över att det inte finns någon som trådar i den stad där de bor. Då brukar jag säga ”jodå, det är bara att du letar upp en frisör från Mellanöstern så lovar jag att de kan, även om de inte skyltar med det”.
Mina Valadi menar att vissa hårborttagningsmetoder är vanligare i vissa delar av världen. I Mellanöstern och Iran, där hon själv har sina rötter, är trådning vanligt, och i Latinamerika är det framförallt vaxning som gäller. Och i Sverige då?
– Jag tror att de flesta fortfarande rakar sig här, även om en del kör Brazilian Wax eller använder epilator. En annan trend i hårborttagning är sugaring, alltså vax som man gör själv av socker, men det har våra iranska mammor och mormödrar också gjort i alla tider. Det verkar ha blivit populärt bland hipsters och personer som inte vill ha massa kemikalier på huden, säger Mina Valadi.
Normer förändras
Att ta bort håret på kroppen har länge varit något som främst kvinnor ägnat sig åt, men det håller på att förändras. Enligt SHR (Svenska Hudterapeuters Riksorganisation) är i dag runt 10 procent av deras kunder män och den vanligaste skönhetsbehandlingen bland dem är vaxning.
Philip Warkander, som är doktor i modevetenskap och forskar om normer, kropp och mode, säger att det har skett en förändring när det gäller hårborttagning och kroppsideal för män.
– Att män ska raka benen blev vanligt för knappt tio år sedan, då fotbollsspelare började göra det för att det såg bättre ut på bild. Männen som tittade på fotboll började då också raka benen och nu är det väldigt vanligt. Sedan flera år tillbaka är det också alltfler män som ansar håret på intimdelarna och rakar sig under armarna, säger han.
Han menar att en hårig manskropp i dag kan anses ofräsch, vilket blev tydligt där shortsdebatten återigen blossade upp under våren 2017 i svensk media.
– Får män visa sina smalben i innerstaden? Debatten är ju egentligen helt absurd med tanke på feminismens mantra att alla har rätt till sin egen kropp, och belyser därmed hur ideologiskt laddad en exponerad manskropp är, än i dag. Helst ska tydligen män fortfarande vara ”tanke” medan kvinnor är ”kropp”, säger Philip Warkander.
Kan det faktum att män nu också börjar ta bort kroppshår ses som en feministisk utveckling av hur vi ser på kroppen?
- Njae, om män på senare tid har börjat ta bort sitt kroppshår finns det förstås för kvinnor en flera decennier lång motståndsrörelse mot just hårborttagning. Att som kvinna behålla armhålshår och benhår ses som tecken på befrielse och kamp mot snäva könsideal. Om hårborttagning för män får dem att framstå som samtida, är det tvärtom snarare ett bevarande av kroppshår för kvinnor som får dem att göra detsamma, säger Philip Warkander.
Han tycker dock att det är viktigt att komma ihåg att kroppshår betyder olika saker för olika människor. Där vissa ser feministisk frigörelse i en kvinnas orakade ben kan andra uppleva att de är ”okvinnliga”.
– Så egentligen är vi tillbaka i den där synen på den disciplinerade och späkta kroppen som fördelaktig, vilket är anledningen till att den håriga kroppen fortfarande är provocerande för en stor andel människor, avslutar Philip Warkander.