Precis som vid tidigare tillfällen anklagas Kajsa Ekis Ekman nu för att inte inkludera transpersoner utan istället snarast se dem som ett hot mot den feministiska kampen.
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, valde till följd av debattartikeln att ställa in Kajsa Ekis Ekmans medverkan under deras konferens om porr som hölls i Göteborg i onsdags.
De menar att åsikterna i debattartikeln inte är förenliga med Roks ideologi. I ett skriftligt uttalande hänvisar de till ett beslut från årsmötet 2016, om att de ska vara tydliga med att ”vi vänder oss till alla som definierar sig som kvinnor eller tjejer”, och därför är en medverkan av Kajsa Ekis Ekman inte förenlig med jourernas intressen.
De skriver också att ”det är av yttersta vikt att alla arrangemang som anordnas av Roks är inkluderande mot alla våra medsystrar.”
Kritik internt
Beslutet har mötts av blandade reaktioner. Vissa har välkomnat organisationens besked, men uttalandet har också mötts av massiv kritik. På organisationens Facebook-sida skriver många medlemmar att de är besvikna och har svårt att förstå beslutet.
En av dem skriver: ”Så otroligt synd och illa att ni utestänger en av Sveriges skarpaste och modigaste feminister. Självklart måste man få diskutera kön, och att utestänga en kvinna med viktiga analyser och kunskaper kring porr och prostitution på grund av hennes ideologiska hållning kring kön ... Nej. Då är man inte en rörelse för kvinnor. Tyvärr. Hejdå.”
Flera liberala skribenter har också reagerat. Expressens kulturchef Karin Olsson skriver till exempel: ”En feminist är tydligen bara välkommen till Roks om hen tycker exakt som i organisationens åsiktsdokument. Att kvinnorörelsen, i vilken radikala Roks bedriver ett oundgängligt arbete för hotade och misshandlade systrar, tystar en annan kvinna är faktiskt skamligt”.
Tidigare kritik
Roks vill dock inte svara på hur de ser på kritiken.
- Vi kommer att besvara de invändningar som har kommit, men i nuläget kan vi inte säga mer än det som står i uttalandet. Styrelsen behöver prata ihop sig, säger Christina Lindström, pressekreterare på Roks.
Roks har tidigare själva fått kritik för sin hållning när det gäller transpersoner. 2015 valde till exempel Tjejjouren i Malmö att lämna riksorganisationen i protest mot att Roks ”blundar för transpersoners utsatthet i samhället”. Frågan om att inkludera transpersoner har också debatterats på flera av organisationens kongresser.
Kajsa Ekis Ekman avböjer att kommentera Roks besked.