Det gäller Farhad Abdi, vd för Anita Care, som i veckan avslöjades av Kommunalarbetaren med att spela med dubbla fioler. För samtidigt som han arbetat som utredare på Arbetsförmedlingens huvudkontor har han drivit Anita Care, som i sin tur uppmanat sina anställda att söka nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen.
Sedan 2015 har i genomsnitt nio procent av Anita Cares lönekostnader betalats via nystartsbidrag från myndigheten.
”De vet inte var jag jobbar”
– Hans ansvariga chef har nu meddelat att bisysslan inte är förenlig med anställningen på Arbetsförmedlingen. Exakt vad som händer, om han avvecklar företaget eller i stället säger upp sig från myndigheten, ska han få ta ställning till, sannolikt nästa vecka, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen, till Dagens ETC.
Vd:n själv har inte tyckt att engagemanget varit det minsta problematiskt, utan i stället hävdat att han inte har någon insyn i vilka som får nystartsbidrag.
– De som handlägger ärendena vet inte var jag jobbar, vad jag vet. Jag har inte kontakt med arbetsförmedlare på det sättet, jag jobbar ju själv på huvudkontoret, svarade han Kommunalarbetaren, som var de som avslöjade konflikten.
När tidningen först kontaktade Arbetsförmedlingen var det oklart hur myndigheten skulle agera. Farhad Abdis engagemang i Anita Care var känt av cheferna sedan tidigare, men ingen hade gjort bedömningen att de dubbla stolarna var något problematiskt.
Enligt reglerna för bisysslor får dessa inte röra en verksamhet som rör sig inom samma område som det myndigheten man arbetar på sysslar med, och de får inte heller riskera att skada förtroendet för myndigheten. Extra känsligt är det om bisysslan också är en som personen tjänar pengar på.
Bryter mot arbetstidslagen
Thomas Wolf, personalstrategisk chef på Arbetsförmedlingen, svävade på svaret om huruvida var okej, trots att pengar faktiskt varit inblandade.
– Det är inte ett absolut självklart nej. Däremot är det så att den faktorn väger väldigt tungt, sade han till Kommunalarbetaren och förklarade att frågan skulle tas upp igen, något som nu alltså skett.
Men att företagets vd samtidigt arbetar på samma myndighet som godkänner lönebidragen till de anställda är inte det enda ögonbrynshöjande i fallet.
Anita Care har också kritiserats för att bryta mot arbetstidslagen, för att betala ut för lite i ersättning till de anställda samt för att ha alldeles för få anställda med omvårdsnadsutbildning.
Huruvida detta spelat någon roll i myndighetens nya bedömning är oklart.
– Det nya beslutet bygger på att hans engagemang varit förtroendeskadligt. Det riskerar att påverka allmänhetens förtroende för Arbetsförmedlingen. Han är ju också heltidsanställd här på Arbetsförmedlingen och då kan man ställa sig tveksam till att man kan kombinera en tillräckligt god arbetsinsats med en verksamhet vid sidan om, säger Patrik Svensson till Dagens ETC.