VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag kan förstå att patienter tycker att det är svårt att välja. Val är svåra för oss alla och för den här patientgruppen kan det vara extra jobbigt. Men det går att få hjälp av beredningsgruppen. Om patienter känner sig osäkra kanske vi behöver se över hur vi informerar, säger ansvarigt regionråd Karin Sundin (S).
Men hon ser inte att det finns någon risk att patienterna får fel sorts psykoterapi, oavsett vilken behandlare de väljer.
– Alla som vi har avtal med ska uppfylla de kvalitetskrav som vi ställer. De kan inte bara en sak utan ska kunna erbjuda en bredd, och utföra olika typer av behandlingar, säger Karin Sundin.
”Be om råd”
Hon menar att personer som är osäkra alltid kan välja terapeuter som arbetar inom Region Örebro län som också ingår i LOV-systemet.
– Lagen om valfrihet handlar ju om att man ska välja själv, men känner man sig osäker tycker jag att man ska kontakta vården igen och be om råd. Det är också viktigt att säga att det här handlar om personer som kan klara sig med psykoterapi. De mest sköra patienterna, där det finns suicidrisk eller missbruksproblematik, behöver annan hjälp, och det är inte den gruppen som vi pratar om här, säger Karin Sundin.
Se över rutiner
Inte heller Vänsterpartiet i regionen vill ta bort LOV inom psykiatrin, trots att partiet arbetar för färre privatiseringar i vården.
– Vi har aldrig sagt nej till psykoterapeuter. Regionen har haft problem att rekrytera terapeuter i tio år och vi behöver ha kvar de som finns i länet eftersom det finns ett stort behov, men som vänsterpartist skulle jag förstås önska att vi kunde rekrytera de här personerna till regionen i stället, säger regionrådet Jihad Menhem (V).
Att patienter upplever valsituationen som jobbig har han förståelse för.
– Det finns kanske ett behov av att se över rutiner och informationen som går ut till patienterna, säger han.
M vill bygga ut reformen
Oppositionsrådet Ola Karlsson (M) tror att det kan finnas anledning att tydligare beskriva de olika vårdgivarna för patienterna så att det blir enklare att välja, men inte heller han vill ta bort LOV i psykiatrin. Han ser snarare ett behov av att bygga ut reformen och öppna för fler vårdgivare.
– Jag tycker att det ska bli lättare för fler vårdgivare att etablera sig. Alla vill inte vara anställda av regionen. Jag ser till exempel ett stort behov av logopeder som arbetar med barn med dyslexi. Där kan barn få vänta på hjälp i upp till två år i dag och det är inte acceptabelt, säger han.
Bättre än att vänta
Han menar att även om det kan vara svårt att välja är det bättre än att få vänta.
Ett resonemang som även Karin Sundin (S) är inne på.
– När vi har långa köer och problem med tillgängligheten,
som exempelvis när vi ska göra neuropsykiatriska utredningar, så kan vi köpa den vården från andra aktörer. Capio läkargruppen fick till exempel förnyat avtal nyligen. Vi ser det som ett komplement när vi själva inte hinner, säger hon.
Kostnaden för LOV i psykiatrin ökar. ETC Örebro har tagit del av det underlag som låg till grund för Region Örebro läns beslut om att införa vårdval för psykoterapi. Av detta framgår att kostnaderna för psykoterapi beräknades att uppgå till 3,6 miljoner kronor per år och att ungefär 300 patienter kunde uppskattas vara aktuella för behandling.
Men förra året landade kostnaderna på drygt 4,6 miljoner kronor. Fram till juni 2017 var regionens kostnader cirka 3,3 miljoner kronor, vilket antyder att kostnadsutvecklingen fortsätter i samma riktning.
– Befolkningen ökar och vi har en ökande psykisk ohälsa, så jag tycker inte att det är en dramatisk ökning och jag tycker att det är värt pengarna om patienter får hjälp, säger Karin Sundin.