I ett långt reportage av DN-journalisten Björn af Kleen påstår den tidigare kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth (M), och hennes man, den tidigare moderate partiledaren Ulf Adelsohn, att svenska medier medvetet förtiger fakta om invandringen. ”För att de är vänster eller miljöpartister”, enligt Lena Adelsohn Liljeroth.
– När det varit människor från andra länder som till exempel varit skyldiga till våldsbrott så har medierna förtigit det, sa Lena Adelsohn Liljeroth, i den uppföljande radiointervjun i Studio Ett.
Lena Adelsohn Liljeroth förklarade också i intervjun att hon besöker sajten Avpixlat för att ta del av information om hur vissa saker vinklas.
Hon fick aldrig frågan om journalister vid rapportering av våldsbrott också borde rapportera om gärningsmannens socioekonomiska status eller annan information om dennes bakgrund.
”En känsla som drabbar äldre”
Paret Adelsohn Liljeroths uttalanden har de senaste dagarna väckt stark kritik. Bland annat Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin och Sigurd Allen, gästprofessor på JMK i Stockholm, menar att de saknar belägg för sina påståenden och hänvisar till undersökningar som visar att svensk press ofta rapporterar om etnicitet i samband med brott.
Jan Helin kallar paret Adelsohn Liljeroths påståenden ”anmärkningsvärda på flera sätt”, bland annat för att man utgår ifrån känslor men inte håller sig till fakta.
– Vad menar paret Adelsoh Liljeroth? Det här är en känsla som drabbar äldre människor där man upplever att man inte känner igen Sverige, säger Helin till Sveriges Radio.
Sju procent röstade på SD
I söndags morse kommenterade Lena Adelsohn Liljeroth själv publiceringen på sin Facebooksida och skrev att citaten är ryckta ur sitt sammanhang:
”Björn af Kleen är en god stilist och skicklig reporter men för att bygga en bra historia krävs ofta att citat rycks ur sitt sammanhang. Så även här – mina vänner vet att SD inte har något att hämta hos oss, även om vi som många andra är oroliga för den stora gruppen ensamkommande män.”
Vinkeln på DN:s reportage har även kritiserats för att blåsa upp det bruna stödet på Östermalm. 93 procent av väljarna på Östermalm röstade på andra partier än SD 2014 och när SCB mätte partisympatier i höstas hade höginkomsttagarna, akademikerna, de högre tjänstemännen och bostadsrättsinnehavarna lägst andel SD-väljare i landet.