– De som kommer till moskén varje fredag är väldigt lyhörda till imamerna. Så om imamen säger åt medlemmarna att rösta på Moderaterna så kommer de göra det, säger han.
Samtalet – och flera andra intervjuer, både med och utan dold kamera - bandades av Uppdrag granskning (UG) och väckte ramaskri dagarna före valet. Programmet fick Miljöpartiet att blixtsnabbt utesluta Khalil.
I en ny film ger nu Khalil sin egen bild av vad som hände. I filmen ”Valskandal eller medieskandal i Botkyrka?” presenterar redaktionen Botkyrkas röster en rad fakta som man tycker saknades i Uppdrag granskning. Man vill också lyfta frågor om varför UG valt att inte släppa hela inspelningen med Khalil, vilket man ibland gör, och varför man samarbetet med företrädare för Moderaterna för att göra inspelningar med dold kamera.
Aisha Rahman är en av personerna bakom den nya filmen som också går under vinjetten ”Uppdrag nyansering”. Hon förklarar tanken bakom filmen så här:
– Det är för att vi som bor i Botkyrka ska få prata om Botkyrka utifrån våra erfarenheter och våra perspektiv istället för att någon ska lägga ord i munnen på oss, säger hon.
Inte tagit ställning
Hon poängterar att redaktionen inte har tagit ställning i sakfrågan, utan vill ge mer utrymme för personer som känt att de inte fått förklara sig i UG:s reportage.
– Vi gick aldrig in med utgångspunkten med att vi skulle försvara varken moskén eller Ali Khalil. Vi tycker bara att det fanns väldigt mycket frågetecken kring Uppdrag gransknings reportage, och kände att det behövde redas ut, säger Aisha Rahman.
– Jag förstår att det kan verka som att vi är partiska i och med att vi bor i samma kommun. Men det är snarare viktigt att belysa att vi ska få prata om oss själva, och att hela händelseförloppet reds ut. För att få en så klar bild som möjligt, och för att andra människor inte ska få förutfattade meningar.
Men i UG:s reportage så finns ju det Ali Khalil säger inspelat på band?
– Absolut, det finns på band. Men det är också väldigt viktigt att belysa att det är två minuter av ett femton minuters samtal.
Tycker ni att det blev missvisande att klippa ut den lilla biten ur samtalet i UG:s reportage?
– Nej, inte nödvändigtvis. Men det blir ju i slutändan en tolkningsfråga för mottagaren, då är det viktigt att folk får båda perspektiven när de bildar sig en uppfattning.
– Det är bra att de båda programmen går hand i hand och att vi blir ett gensvar på Uppdrag gransknings avsnitt, säger Aisha Rahman.
UG: ”Har korrekta källor”
På Uppdrag granskning menar man att redaktionen har väl på fötterna när de påstår att Ali Khalil och ledande personer i Alby moské var införstådda med upplägget med Moderaterna. De har gett de anklagade många chanser att förklara sig, menar Ulf Johansson som är ansvarig utgivare för UG.
– Vi har väl belagt exakt vad som har hänt. Vi har också gett dem oerhört många chanser till kommentarer. Utrymmet är i förhållande till att de ha varit väldigt avvisande till att kommentera, säger han.
Ulf Johansson säger att en ganska vanlig synpunkt hos folk som blir kritiserade är att de känner sig bortklippta. Men han är trygg med att redaktionen behandlat materialet korrekt, har bra källor som är faktakontrollerade och att reportaget är väl balanserat.
– Det är min bestämda uppfattning. Men jag respekterar om de har en annan uppfattning, säger han.
Hur ser du på risken att människor i förorten känner sig missförstådda och känner att de inte framställs på ett rättvist sätt och av den anledningen inte vill ställa upp på intervjuer?
– Om det är en sån aspekt som gör att de inte vill kommentera så är det oerhört beklagligt. Jag vet att det finns en sån problematik hos vissa grupper i samhället som känner sig underrepresenterade. Men en enskild publicering där det finns ett uppenbart behov av att rapportera kan inte få skulden för det, säger han.
Bör ställa fler frågor
Ellen Tejle, ansvariga utgivaren på mediehuset Fanzingo menar att UG:s reportage ruskade om hela Botkyrka och att många blev upprörda över hur händelserna beskrevs. Därför ville man ge dem en chans att få utrycka sig.
– Det vi har gjort är att påvisa att det finns fler frågor som behöver ställas. Vi har ställt några av de frågorna, säger hon.
I det uppföljande reportaget har Botkyrkas röster inte kunnat motbevisa allt som påstås, men man har enligt Ellen Tejle egna källor med inspelningar och uppgifter som visar att UG:s reportage klippts ihop på ett sätt som ger en missvisande bild.
Ellen Tejle menar att Fanzingo och Botkyrkas röster i det här läget inte har haft nog med resurser att göra en granskning som motsvarar UG:s ansträngningar. Man hoppas nu att en större redaktion ska plocka upp frågan och göra en ordentlig granskning.
– Vi skulle i så fall lämna över det till någon som har mer muskler. Vi är inte den typ av granskande mediehus. Vi jobbar med att lyfta underrepresenterade grupper och ge andra mediebilder och sammanhang, säger Ellen Tejle.
HÄR kan du se programmet "Uppdrag Nyansering" på ETC Play.