I skuggan av debatten om tillfälliga uppehållstillstånd har två frågor hamnat lite i skymundan från flyktinguppgörelsen som fattades förra veckan. Allianspartierna lyckades i en uppgörelse kring flyktingmottagandet förhandla fram en utvidgning av Rut-avdraget, och att yrkesintroduktionsanställningarna (YA-jobben) inte längre behöver omfattas av kollektivavtal. Det har skapat omfattande kritik inom de egna leden och ungdomsförbundet SSU var först med att kritisera avtalet.
– Att kravet på att kollektivavtal försvinner är djupt oroväckande. Jag är väldigt oroad och kritisk till vad det här kommer innebära. De som flyr från krig, förtryck och otrygghet behöver trygghet och hur de här delarna i uppgörelsen ska kunna skapa den tryggheten och hjälpa människor har jag svårt att se, säger Philip Botström, ordförande i SSU.
15 av hans distriktsordförande skrev i måndags ett debattinlägg i Aftonbladet där de gick till hårt angrepp mot moderpartiets uppgörelse. Regeringen driver alliansens politik, hävdar man.
– De här två punkterna har ingenting med migration och flyktingmottagande att göra, men vissa partier ville ha in det. Det var uppenbart att de var angelägna om att få med det. Det svarar inte på någon av de utmaningar som Sverige står inför, fortsätter Philip Botström.
Försvarar kompromissen
Leif Jakobsson försvarar till viss del uppgörelsen och säger att i en förhandling måste man kompromissa.
– Ärligt talat så handlar det inte om några stora saker och det kommer inte få några stora effekter. Det riktigt väsentliga är att Moderaterna nu är med på att alla kommuner ska ta ansvar, nu kan inte längre moderata företrädare ute i kommunerna sitta och obstruera utan nu är det en gemensam politik, säger han.
Utvidgningen i Rut innebär att skattelättnader nu också ska innebära tjänster inom trädgårdsarbete, flyttjänster och it-tjänster i hemmet. Vänsterpartiets förhandlare Nooshi Dadgostar stämmer in i SSU:s kritik, främst vad det gäller YA-jobben.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man undantar YA-jobben från kollektivavtal, det innebär att staten bidrar till lönedumpning. Det är olyckligt att man skickar ännu mer pengar till de som redan har det gott ställt, de pengarna skulle behövas i kommunerna i stället, till sjukhus, vård och omsorgsboenden, säger hon.
Även LO stämmer in i kritiken. Att YA-jobben inte längre behöver föregås av ett kollektivavtal är ett hårt slag mot den svenska modellen och gör fackets arbete svårt när det kommer till ungdomar som kommer vara en del av programmet, säger Lasse Törn, enhetschef på arbetslivsenheten.
– Det här känns inte bra. Jag förstår att regeringen inte har sålt det här med någon glädje, och jag vet inte hur alternativen ser ut, däremot kan man höra från Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna att de tycker att det här är en viktig framgång, och det är ett jättebekymmer för oss, säger han.
Risk för att människor utnyttjas
Det var alliansen som införde YA-jobben i januari 2014, och tanken var då att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Redan då fanns det en diskussion kring kravet på kollektivavtal och i den förhandlingen fick facken gehör.
– Vi hade den diskussionen i och med ramen för jobbpakten, och då var vi överens om att detta ska hanteras inom ramen för den svenska modellen. Det var för att säkerställa att det blir så lite undanträngningseffekter som möjligt och att ungdomarna inte hamnar hos oseriösa arbetsgivare. Det här nya avtalet innebär att det finns en uppenbar risk att ungdomar far väldigt illa och att arbetsgivare utnyttjar dem, fortsätter Lasse Thörn.
I överenskommelsen står det dock att man vill försöka säkerställa att ”kollektivliknande” avtal gäller på de platser som erbjuder YA-jobb. Regeringen ska nu utreda hur och vem som ska säkerställa det. Det räcker inte, enligt SSU, som nu tänkte lämna in egna förslag på hur de istället vill lösa situationen med att ta hand om de flyktingar som kommer till Sverige.
– Vi är tydliga med att vi tror att den här uppgörelsen är otillräcklig och att det finns delar som är direkt skadliga, säger Philip Botström.