Men efter att ha gått igenom det offentliga upphandlingsunderlaget för HPV-vaccinet, befarar han att SKI (Sveriges kommuner och landstings inköpscentral) kommer att välja en vaccintyp utifrån prislapp snarare än kvalitetskrav.
– Man tycks enbart se till ekonomiska värden, inte de mänskliga. Det bredare vaccinationsskyddet skulle kunna minska väldigt mycket lidande, säger Christer Borgfeldt.
Olika typer av vaccin
På läkemedelsmarknaden finns i dag tre olika typer av HPV-vaccin. Vaccin 1 ger direkt skydd mot två HPV-typer (inget kondylomskydd). Vaccin 2 ger direkt skydd mot fyra HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom). Vaccin 3 ger direkt skydd mot nio HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).
Christer Borgfeldt förtydligar att skillnaden i vaccintypernas bredd är avgörande:
– Vaccinet som skyddar mot nio HPV-typer samt kondylom skulle utrota omkring 95 procent av den här cancerformen, medan det billigare vaccinet, som prisdumpats men bara skyddar mot två HPV-typer, enbart skulle eliminera 70 procent av fallen. Det är en väldigt avgörande skillnad, inte minst för dem som drabbas. Jag tycker det är fruktansvärt att man så krasst räknar på kostnader, säger han.
Kortsiktigt tänkt
Om inte annat är det ekonomiska tänket kortsiktigt eftersom en avsevärt högre kostnad dyker upp i andra änden, då de cancerpatienter som inte har skyddats i tillräcklig utsträckning av vaccinationen, ska behandlas av sjukvården, framhåller Christer Borgfeldt.
– Jag förstår inte hur de räknar. Det är en fråga som överstiger min kunskap och förståelse. I USA, Australien och nio av tio EU-länder använder man det dyrare vaccinet, som skyddar mot nio HPV-typer. Men i Sverige ser man ut att välja det lägre skyddet. Det är anmärkningsvärt, säger han.
Katarina Johansson, grundare av Nätverket mot cancer, upprörs av uppgifterna som Christer Borgfeldt tagit del av.
– Här har vi en god chans till att i det närmaste utrota de cancerformer som beror på HPV, och så väljer man att göra det till en prisfråga. Det är en tragedi, säger hon.
I 40-årsåldern drabbades Katarina Johansson själv av vaginalcancer. Något hon säger sig inte ens önska sin värsta fiende.
– Det säger ju det sunda förnuftet, att vi vill ha det bästa vaccinet som finns, och inte kan låta kostnadsfrågan få avgöra. Det handlar ju om människoliv, säger hon.
Krav på godkända vaccin
Magnus Thyberg, ordförande i landstingens gemensamma styrgrupp för upphandlingen till det nationella vaccinationsprogrammet, kan inte säga vilka krav man kommer att ställa på HPV-vaccinet, eftersom det är sekretessbelagt fram till offentliggörandet, som kommer först efter sommaren. Han påpekar dock att kostnadsfrågan inte har fått gå före skyddsbehovet.
– Vi har haft ett antal skallkrav – det vill säga krav på vissa kriterier och nivåer – som ska ha varit uppfyllda för att man ens ska ha fått delta i upphandlingen med sina medicinska produkter. Utöver skallkraven tillkommer sedan mervärden, som ger pluspoäng och värdesätts till ett visst pris, säger han.
Till sin hjälp i dessa bedömningar av vilka vaccin som uppfyller de olika kraven och samtidigt är mest prisvärda, har SKI (som genomfört upphandlingen för landstingens räkning) haft en medicinsk expertgrupp.
– Det har varit svårt och jag vet att de slitit med detta, men jag känner mig alldeles trygg med att våra experter har gjort en bra och avvägd bedömning, säger Magnus Thyberg.
• HPV-viruset orsakar inte enbart livmoderhalscancer, utan även mun-, svalg- och analcancer. Det senare drabbar så gott som uteslutande homosexuella män. Överläkaren Christer Borgfeldt förklarar att dödligheten i denna cancerform är hög, i och med att män inte kallas till cellprovstagningar på samma sätt som kvinnor. Därför hoppas han att socialdepartementet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och beslutar om att även pojkar ska inkluderas i det nationella vaccinationsprogrammet mot HPV.
• De flesta som drabbas av HPV-relaterad livmoderhalscancer befinner sig i medelåldern. Cancerformen slår med andra ord mot relativt unga personer.
3 vaccintyper finns att tillgå:
• ”Vaccin 1” ger direkt skydd mot två HPV-typer (inget kondylomskydd).
• ”Vaccin 2” ger direkt skydd mot fyra HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).
• ”Vaccin 3” ger direkt skydd mot nio HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).
100 miljoner. Så mycket bidrar staten med årligen, för HPV-skydd. Pengar som enligt Christer Borgfeldt skulle räcka till det dyrare vaccinet, som tillhanda-håller ett bredare HPV-skydd.
70 procent av de HPV-relaterade cancer-sjukdomarna utrotas med ”Vaccin 1”.
95 procent av de HPV-relaterade cancer-sjukdomarna utrotas med ”Vaccin 3”.