– Vi har tyvärr ingen sådan statistik tillgänglig, säger Lisa Danling presskommunikatör vid Migrationsverket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Landets fyra migrationsdomstolar ger samma svar: åldersfrågan sorteras inte separat utan förekommer i flera olika måltyper.
Får skarp kritik
Karin Jofur är familjehem för tre asylsökande barn. Hennes erfarenhet är att övervägande delen av de ensamkommande skrivs upp i ålder i samband med asylbeslut.
– Det är väldigt uppenbart att Migrationsverket skriver upp i stort sett alla för att lättare kunna ge avslag och sedan slippa anordna ett ordnat mottagande. Åldersuppskrivning används som en genväg till enklare utvisning, säger hon.
Migrationsverket tillbakavisar kritiken och menar att det är upp till den asylsökande att bevisa sin ålder.
– Generellt så tar vi alltid ställning till åldern i samband med beslut, men vi skriver ner åldern igen om den sökande gjort sin underårighet sannolik. Det kan även göras under asylprocessen. Det är inte vanligt men det förekommer, säger Lisa Danling.
"Det är upp till den sökande att göra sin ålder sannolik och vi väger in alla uppgifter som kommer in."
Vitt skilda konsekvenser
Åldersuppskrivningarna av ensamkommande har mött kritik för att vara godtyckliga och rättsosäkra, men också detta tillbakavisas.
– Det är upp till den sökande att göra sin ålder sannolik och vi väger in alla uppgifter som kommer in, så väl skriftliga som muntliga. En orsak till att man kan se fler av sådana ärenden nu är att många av de minderåriga som kom 2015 handläggs och får sina beslut nu, säger Lisa Danling.
Hur stora konsekvenser en åldersuppskrivning får för den enskilde beror på vilken ort personen är bosatt i. När ensamkommande skrivs upp i ålder kapas ersättningen från Migrationsverket rejält. Då är det upp till kommunerna om de ska bära den extra kostnaden under överklagandetiden.
I Malmö får åldersuppskrivna bo kvar på hvb-hem tills beslutet vinner laga kraft, men i bland annat Göteborg, Kungsbacka och Mölndal har man valt en annan linje. Här får åldersuppskrivna packa sin väska och flytta till asylboenden i Migrationsverkets regi, inte sällan långt ifrån personernas tidigare sammanhang.
– Jag hämtade en av mina pojkar på ett stort boende öster om Varberg, trots att han gick i skola i Partille placerades han där. Det var fruktansvärt, verkligen inte en bra plats för en 16-åring, säger Karin Jorfur.
Upp till kommunerna
Att ändrad ålder får vitt skilda konsekvenser på olika platser är inget Migrationsverket lägger sig i.
– Det är upp till kommunerna själva. Socialtjänsten i respektive kommun ska avgöra om det finns särskilda skäl att låta personerna bo kvar eller om de vill ordna med annat boende, säger Lisa Danling.
I maj gjordes ändringar i utlänningslagen som innebär att Migrationsverket ska bedöma en persons ålder tidigare i asylprocessen. I samband med detta erbjuds en medicinsk åldersbedömning där visdomständer och knäleder röntgas.
Hittills har Rättsmedicinalverket skickat 2 481 utlåtanden till Migrationsverket. I ett av fem fall har undersökningarna inte kunnat peka på att den asylsökande är över 18 år.
De nya metoderna ska utvärderas i november.