Om Margot Wallström kommer att kommentera det svenskflaggade Ship to Gaza-skeppet samt tillfångatagandet av de svenska passagerarna framöver vill UD inte spekulera i. Istället får Dagens ETC i ett mejl en kommentar om händelserna från UD där de skriver:
”Enligt de uppgifter vi har skedde den israeliska marinens ingripande på internationellt vatten. Endast flaggstaten får borda eller ingripa på internationellt vatten. Vi har framfört vår syn på ingripandet till israeliska myndigheter. UD för en aktiv dialog med israeliska myndigheter, och företrädare för Sveriges ambassad har besökt de sex svenskarna.”
– Det är naturligtvis anmärkningsvärt att Margot Wallström inte markerat mot den israeliska regeringen. Hon är en orädd person som stått upp för mänskliga rättigheter och en feministisk utrikespolitik, säger Mattias Gardell, talesperson för Ship to Gaza, till Dagens ETC.
Förutsätter skarp protest
Han säger att han förutsätter att hon bryter tystnaden, inte minst med tanke på att Sveriges nya regering erkänt Palestina.
– Jag förutsätter att hon kommer att gå ut i en skarp protest mot Israel angående kapningen av fartyget Marianne av Göteborg. Det är ett svenskflaggat fartyg och betraktas därför som en del av Sverige då hon är på internationellt vatten. De enda som har rätt att ingripa mot henne är det flaggbärande landets myndigheter.
Planen var att själva fartyget skulle skänkas bort till palestinska fiskare om det skulle nått fram till Gaza. Mattias Gardell menar därför också att Israels militär nu har ansvar för att båten repareras och lämnas över till fiskarna.
– Så den kan bidra till Gazas självförsörjning. Det förutsätter vi förstås också att Margot Wallström med kraft understryker, säger han.
Utan kontakt
Svenska Ship to Gaza har inte haft någon direktkontakt med svenskarna under deras tid i fångenskap.
– Vi har bara kommunicerat genom advokaten och UD. Men än mer anmärkningsvärt är att de inte ens fått tillstånd att ringa sina anhöriga, säger Victoria Strand, talesperson för Ship to Gaza, vid torsdag lunch. Då jobbade de fortfarande, tillsammans med sin advokat i Israel, på att få igenom de svenska fångarnas krav på att få åka hem till Sverige tillsammans.
Caroline Johansson Sjöwall
Karl Grauers