ACE, Arctic Challenge Exercise. Det är namnet på den militära flygövning som på måndag inleds i norra Sverige, där omkring 3 600 personer och 115 flygplan från nio länder ska delta. Övningarna kommer att dra över gränserna till våra grannländer Finland och Norge, som medverkar i drillen. Norge står i år som huvudansvarig för ACE, och fem andra Natonationer samt två flygplan från den militära alliansen kommer att vara med i övningen. Något som har väckt stark kritik från flera håll.
På DN Debatt tog 31 kulturarbetare och debattörer ställning mot övningen i slutet av april. En protestgrupp med namnet Stoppa ACE har bildats, och flera manifestationer har hållits och kommer att hållas. Agneta Norberg, vice ordförande i Sveriges fredsråd, har varit fredsaktivist i decennier och är en av dem som är kritisk.
– Som jag ser det är detta en smyganpassning till Nato som sker stegvis. Sverige är strategiskt sett ett centralt land för Nato, dels på grund av vårt geografiska läge men också för att vi besitter högteknologisk kunskap och materiel, säger hon.
Tonar ner Natokoppling
Louise Levin, informationschef på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå, tonar dock ner Natokopplingarna i Arctic Challenge Exercise.
– Det här är ingen Natoövning utan ett sätt att utöka det nordiska samarbetet, en kostnadseffektiv och högkvalitativ produkt som vi i Norden skapar tillsammans. Övningen är sprungen ur samarbetet mellan Sverige, Finland och Norge. Sen är andra länder inbjudna att delta också, men ACE är fortfarande nordiskt, säger hon.
Men detta ger inte Agneta Norberg mycket för.
– Det är regn lögn och struntprat, självklart är det här en Natoövning. Den enda anledningen till att man försöker tona ner det är för att folk inte ska protestera, säger hon.
Övar för värdlandsstöd
Det scenario som man utgår från i övningen ska vara en FN-sanktionerad fredsfrämjande krishanteringsinsats. Enligt Försvarsmakten är målet med ACE att piloter från flera olika nationer ska få öva tillsammans, vilket för de svenska förbanden innebär att den ”operativa effekten ökar”. Men tanken är också att ACE ska ge Sverige möjlighet att öva inför så kallat värdlandsstöd. Det har dock ingen koppling till det avtal om värdlandsstöd som Sverige tecknade med Nato i september förra året, hävdar Louise Levin.
– Det har inget med det att göra. I Luleå kommer vi att ha gästande förband, så då blir det här ett sätt för oss att öva på att ta emot dem och få det att flyta på bra. Det är förband från bland annat Schweiz, USA och Storbritannien (två Natoländer, red. anm.) som kommer på besök.
Flera övningar under året
ACE är långt ifrån den enda övningen med Natokoppling som vi ställer upp i under året. SvD rapporterade i början av månaden att Sverige för första gången deltagit i en stor Natoledd ubåtsjaktsövning utanför den norska Atlantkusten. Utöver detta medverkar vi i år med ett utökat antal enheter vid den återkommande USA-ledda marinövningen Baltops i Östersjön, veckan innan midsommar.
Tidigare har även Ryssland deltagit i Baltops, men landet kastades ut efter Ukrainakrisen och genomförde förra året sin egen militärövning i Östersjön. I torsdags berättade den norska tidningen Verdens Gang att Sverige ska börja bidra med spanings- och underrättelseuppgifter till Norge och Nato, som konsekvens av de ökade aktiviteterna i området. Många befarar nu att ACE och det allt tätare samarbetet mellan Sverige och Nato kommer att bidra till att provocera Ryssland.
– Jag har hållit på så länge nu och sett den upptrappning som sker. Det här är naturligtvis ytterligare en oerhörd provokation mot Ryssland, och är bara en del i en större helhet där läget blivit allt mer spänt, säger Agneta Norberg.
Men Louise Levin vid F21 i Luleå anser inte att flygövningen kommer att vara något problem i det avseendet.
– Vi måste ju kunna öva tillsammans. ACE har genomförts tidigare och är planerat att gå vartannat år. Meningen är ju att vi ska kunna skapa säkerhet tillsammans med andra nationer, om det skulle krävas internationella insatser i framtiden.