– Det beror ju helt enkelt på att a-kassan inte längre erbjuder den trygghet som den är tänkt att erbjuda, säger han.
LO-facken tappar medlemmar
Sedan ett drygt tiotal år tillbaka tappar LO-facken fler medlemmar för varje år som går. Detta samtidigt som TCO- och Saco-förbunden växer sig allt starkare. En förklaring till detta tros kunna vara att samtliga TCO- och Saco-förbund sedan länge erbjudit sina medlemmar just inkomstförsäkringar, medan detta fortfarande är något ganska nytt bland LO-förbunden.
Jonas Ivman, ombudsman vid LO:s organisationsenhet, anser att det kan förklaras utifrån olika syn på vad fackförbunden ska ta sig för roll på den svenska arbetsmarknaden:
– Medan det finns en tendens inom tjänstemannaförbunden att enbart erbjuda ett 020-nummner och en medlemssida på Facebook, bygger LO-förbunden mycket mer på att organisera våra medlemmar ute på arbetsplatserna.
Enligt LO:s egna medlemsundersökningar är inte heller inkomstförsäkringen lika viktig.
– Det är säkert så i Saco, och till viss del i TCO, att inkomstförsäkringen är en av de viktigaste orsakerna till att vara medlem. Men när vi i LO gör våra egna mätningar bland våra medlemmar, så hamnar inkomstförsäkringen mycket längre ned på listan över vad som är viktigt – först på en fjärdeplats, säger Jonas Ivman.
Grundläggande fråga
Frågan är grundläggande och berör vad facket är tänkt att vara, anser han.
– Om fackmedlemskapet blir till enbart en trygghetsförsäkring, då har vi spelat ut vår roll som kamporganisation. För oss i LO är facket en organisation som lyfter och backar våra medlemmar såväl i centrala förhandlingar som ute i aktuella konflikter på arbetsplatserna. Visst kan vi titta på inkomstförsäkringar som en medlemsförmån, men enbart som ett komplement, ingenting annat, säger Jonas Ivman.
Blir obligatorisk i IF Metall
Från och med den 1 juli i år blir inkomstförsäkringen obligatorisk för alla medlemmar i LO-förbundet IF Metall. Fackförbundets ordförande Marie Nilsson framhåller att det handlar om att säkra medlemmarnas grundläggande ekonomiska trygghet:
– Vi har diskuterat det här under en längre tid. Men eftersom våra medlemmar står i första ledet för att bli uppsagda när konjunkturen går ned, kretsar vårt arbete mycket kring grundläggande trygghetsinsatser. Så gott som alla tycker därför att detta är en bra idé.
Att införandet av medlemsförsäkringar skulle innebära några problem, har hon mycket svårt att se.
– Att vi nu till slut inför det här utesluter ju inget av vårt andra arbete, som fackförbund. Vi kommer naturligtvis att fortsätta förhandla för att förbättra våra medlemmars arbetsvillkor.
”Låg brytpunkt i a-kassan”
Akademikerförbundet SSR, som tillhör Saco, placerar inkomstförsäkringen främst bland fördelarna med att teckna ett medlemsskap, på den information de presenterar på sin hemsida. Heike Erkers, ordförande för SSR, poängterar att trygghetsförsäkringen är viktig eftersom taket i arbetslöshetsersättningen är så pass lågt.
– Trygghet är viktigt, det är inget konstigt i det, i att folk vill veta att de slipper gå från hus och hem utifall att de blir arbetslösa. Det här med att allt fler fackförbund nu tecknar upp inkomstförsäkringar för sina medlemmar, är ett utslag av det, säger hon.
Heike Erkers håller dock med Jonas Ivman från LO om att inkomstförsäkringen enbart bör ses som ett komplement till det fackliga arbetet i övrigt:
– Eftersom fackförbundet ägs av sina medlemmar är det också vårt viktigaste uppdrag att företräda dem och förhandla fram så goda arbetsvillkor som möjligt. Att vi står upp och tar den fajten, det är hjärtat och blodet i fackföreningsrörelsen, avslutar hon.