Finansministern tycker inte att det är självklart att staten ska äga SBAB och öppnar för en försäljning. Utspelet möter nu hård kritik från Socialdemokraterna och konsumentorganisationen Villaägarnas riksförbund.
– Om det blir mindre konkurrens, vilket det skulle bli om man väljer att sälja SBAB, så kommer det att gå ut över kunderna, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) öppnade i fredags upp för att sälja den statliga banken SBAB.
Utspelet kom under en frågestund på Muf-stämman i Lund, som Dagens ETC rapporterat om.
Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg är mycket kritisk och säger att regeringen nu måste lägga korten på bordet.
– Det är ett dramatiskt besked för alla bolånetagare i Sverige. SBAB behövs för att pressa konkurrensen och hålla nere kostnaderna för alla de som har tagit lån. En försäljning öppnar upp för högre räntekostnader för svenska hushåll i ett läge som redan är dramatiskt.
Socialdemokraterna föreslår istället att statliga SBAB ska användas för att pressa andra bankers villkor, något som regeringen inte har gjort hittills. Det här kanske förklarar varför, säger Mikael Damberg.
– Moderaterna är så ideologiska i sina privatiseringsexperiment att de till och med är beredda att offra bolånetagare i det här läget. Att regeringen är så väldigt ideologisk säger någonting. Det är inte låntagarnas bästa man tänker på om man just nu funderar på att sälja och privatisera SBAB.
"Sveriges sämsta affär”
Det är viktigt att staten kan äga vissa verksamheter och förvaltningen måste vara oideologisk på det sättet att nyttan måste komma först, säger Mikael Damberg.
Socialdemokraterna har idag inga planer på att sälja något av de 42 statliga bolagen, och en utförsäljning måste vara en bra affär för både staten och medborgare.
– Nej, vi har ingen försäljningslista som vi jobbar efter. Det är snarare regeringen som hela tiden återkommer till någon form av ideologisk utförsäljning. Och jag kan konstatera att Moderaterna inte har ett bra track record i det här heller. Det är konstigt att högerpolitiker slarvar så mycket med offentliga medel, ofta genom utförsäljningar eller dåliga affärer med offentliga bolag.
Damberg tar upp energibolaget Nuon som Vattenfall köpte för 89 miljarder kronor i vad som brukar kallas för Sveriges sämsta affär någonsin.
– Det finns flera exempel på att högerregeringar faktiskt har misskött offentliga bolag och därmed kostat det svenska folket väldigt mycket pengar.
För att få igenom en utförsäljning av SBAB måste regeringen gå till riksdagen.
– Om Moderaterna tänker göra det här på allvar måste vi ha en offentlig debatt om det, särskilt med tanke på den dåliga konkurrensen på bankmarknaden, säger Mikael Damberg.
”Låter typiskt ungmoderat och nyliberalt”
Villaägarnas riksförbund är en de största konsumentorganisationerna i landet och företräder cirka 230 000 hushåll. Håkan Larsson är samhällspolitisk chef och reagerar förvånat när han hör om utspelet.
– Det verkar som att man sätter ideologi framför att det ska vara ekonomiskt sunt. Bankmarknaden är en problematisk oligopolmarknad som SBAB på ett bra sätt har konkurrensutsatt, och satt press på framför allt när det gäller bolån och sparande.
Villaägarna tycker snarare att man borde använda SBAB ännu mer för att pressa de fyra stora drakarna som ändå tjänar kopiösa mängder pengar, säger Håkan Larsson.
– Om det blir mindre konkurrens, vilket det skulle bli om man väljer att sälja SBAB, så kommer det att gå ut över kunderna förstås. De övriga bankerna kommer att bli jätteglada för att de kan tjäna ännu mer pengar. Men som representant för en stor kundorganisation måste jag säga att vi är väldigt kritiska, om det nu blir en försäljning.
Håkan Larsson hoppas att finansministerns utspel var en högljudd tanke snarare än en plan. Han upplever att regeringen är väldigt bankvänliga och drar sig för att göra förändringar som går emot banksektorn.
– Det är just på sådana marknader som bankmarknaden där det kan vara bra att, som i det här fallet, ha en statlig bank med ett tydligt uppdrag att stärka konkurrensen. Att sälja av princip låter lite typiskt ungmoderat och nyliberalt, säger Håkan Larsson.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.