Härom veckan gick Daniel Bernmar ut och riktade kritik mot Socialdemokraterna i en lång intervju med tidningen Dagens Samhälle.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De vill tillbaka till ett styre där de dikterar villkoren och vi får säga ja eller nej till deras villkor, sa han till tidningen.
Daniel Bernmar, som även tidigare har framfört liknande tankegångar kring samarbetet, menar att det som framkommit i media bara varit en del av vad som sagts mellan parterna.
– Om jag sagt saker offentligt så kan man vara rätt säker på att diskussionen internt gått väldigt mycket längre, säger han till Dagens samhälle.
Förändrad ingång
Till ETC Göteborg säger Daniel Bernmar att hans uttalande främst gjordes i relation till beslutet om finansiering av ensamkommandes bostäder i kompletteringsbudgeten.
– I det fallet var det så att S ville diktera villkoren för hur samarbetet skulle vara och ändrade villkoren för beslutet på sittande möte i princip. Och så har vi inte jobbat tidigare. Det är en förändrad ingång. De vill i högre utsträckning bestämma hur det ska vara utan att vi gemensamt hittar en väg i en fråga.
Han menar att det bryter mot det arbetssätt som den rödgröna koalitionen haft tidigare. Tidigare har samarbetet varit väldigt gott, och att det funnits en respekt mellan partierna, menar han. Det nya förhållningssättet är dock inget som Daniel Bernmar tänker finna sig i.
– Vi kan inte acceptera att S bestämmer oftast och så får vi andra förhålla oss till det.
Varför tror du att de bytt synsätt på samarbetet?
– Jag tror att de har köpt de borgerligas bild av att det är vi i Vänstern som bestämmer politiken i den rödgröna koalitionen. Men så är det inte i verkligheten utan vi har haft ett samarbetet där vi delat problembild och lösningar och hittat kompromisser.
Miljöpartiets Ulf Kamne delar till vissa delar Daniel Bernmars kritik. Han menar att den stora förändringen som skett är att socialdemokraterna bytt gruppledare, från Anneli Hulthén till Ann-Sofie Hermansson, och att de två skiljer sig åt som personer.
– Men det är inget nytt att Socialdemokraterna vill styra. Att samarbeta med dem är ett arbetet för sig och vi gör det för att nå så många gröna framgångar som möjligt, trots att vi inte har en egen majoritet.
Ingen större sakpolitisk skillnad
Men Ulf Kamne menar att de förändringar som skett i samarbetet inte påverkat hur stor möjlighet Miljöpartiet haft att påverka politiken i Göteborg.
– Jag tycker vi får igenom mycket grön politik, men det är svårare i dag. Jag kopplar det till att Anneli Hulthén hade ett stort engangemang i miljöfrågor och att Ann-Sofie Hermansson inte visat det hittills. Det är en skillnad, men det gör att vi måste jobba lite hårdare för att nå de framgångar vi ändå når. Men rent sakpolitiskt är det inte så stor skillnad, säger han.
Han tillägger att han inte vill recensera sina samarbetspartners "för mycket".
– Jag kanske också är en jobbig person att samarbeta med, det vet ju inte jag mer än andra.
Hur spänt skulle du säga att samarbetet är just nu?
– När det handlade om frågan om ensamkommande där vi, tillsammans med Vänstern och Fi gick ut och tog ställning utan S. Det bet väldigt hårt på socialdemokraterna. Hårdare än vad jag insåg att det skulle göra då. Det är en jobbig fråga för dem, där det finns intern splittring i deras parti. När den kommer i ljuset kan de inte riktigt välja om de ska vara humanister eller hårdföra. Då sliter det på dem och det märker vi av också.
Så sen dess har det varit mer ansträngt?
– Ja, det är tydligt.
Ann-Sofie Hermansson, som är kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för socialdemokraterna i Göteborgs kommun har valt att inte kommentera samarbetspartiernas syn på samarbetet.