Hoppa till innehållet

Energi

Kritiken mot regeringens vindkraftsstopp: ”Dålig ursäkt”

Försvarsminister Pål Jonsson (M), miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelar att regeringen säger nej till 13 av 14 projekt med havbaserad vindkraft.

Försvarsminister Pål Jonsson (M), miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelar att regeringen säger nej till 13 av 14 projekt med havbaserad vindkraft.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Tretton nej – och ett ja. Det är beskedet om de ansökningar om havsbaserad vindkraft som legat på regeringens bord. Därmed får Försvarsmakten som de vill. Men från oppositionen är kritiken frän.

– Det är både farligt och skadligt, säger Rickard Nordin (C).

Kommentera

Minerna var bistra hos de tre ministrar – försvars-, energi- och klimatministern – som på måndagsförmiddagens pressträff meddelade att regeringen sätter stopp för tretton av fjorton havsvindsprojekt som de nu tagit ställning till.

– Dagens besked är ett tufft besked att ge, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Skälet till att regeringen nu stoppar projekten är att Försvarsmakten avvisat dem. Bland annat skulle vindsnurrorna göra det svårare att upptäcka fientliga ubåtar i vattnet eller robotar i luften, enligt regeringen.

– Regeringen anser att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges försvar att bygga de aktuella projekten i Östersjöområdet, säger försvarsminister Pål Jonsson (M).

Från oppositionen är kritiken frän. Projekten som stoppas hade kunna innebära i runda slängar 135 kilowattimmars el om året – lika mycket som Sveriges hela elanvändning i fjol. Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin beskriver det som ett dråpslag mot elektrifieringen.

Både farligt och skadligt säger Rickard Nordin (C) om regeringens besked. Bild: Marko Säävälä/TT

– Det kommer att kosta i svenska jobb och svensk konkurrenskraft samtidigt som vi försenar klimatomställningen. Det är både farligt och skadligt, säger han.

”Vägrar ta in”

Det finns sätt för försvaret att samexistera med vindkraftsbolagen, enligt Rickard Nordin. Exempelvis skulle regeringen kunna be Försvarsmakten att på förhand peka ut vilka områden det är möjligt att bygga i.

– Regeringen vägrar ta in det och använder det som en dålig ursäkt för att inte bygga förnybar energi.

Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson är inne på samma linje. Han anser att försvarets intressen också måste vägas mot andra.

Fredrik Olovsson (S) säger att billig och förnybar energi också är ett säkerhetsintresse. Bild: Nicklas Thegerström/TT

– Det är klart att försvarsintresset spelar stor roll. Men det gör också andra säkerhetspolitiska intressen, som att ha mer billig el som kan bygga en starkare industriell bas istället för att vara beroende av importerade fossila bränslen , säger Fredrik Olovsson.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso pekar på att också den landbaserade vindkraften har stora problem då många kommuner säger nej. Regeringen har nu utlovat stöd till kommuner som säger ja, men oppositionen vill också se en förändring av det kommunala vetot som förhindrar att projekt stoppas i ett sent skede.

– Regeringen blir fortsatt svaret skyldig när det gäller hur man ska få fram energin till klimatomställningen och industrins gröna omställning, säger Linus Lakso.

Linus Lakso (MP) Bild: Bild: Press

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.