S-topparna öppnar upp för att ”blocköverskridande alternativ måste kunna prövas”.
Reaktionerna på utspelet har varit blandade.
Centerns partiledare Annie Lööf avfärdade snabbt inviten, för att i stället bjuda in S till samarbete i en alliansregering.
”(S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet”, skriver Lööf på Twitter.
"Vilken politik?"
Debattören och ledarskribenten Daniel Suhonen, chef för fackliga tankesmedjan Katalys, är starkt kritisk till S-topparnas utspel.
– Jag ser inte vilka frågor man ska samarbeta kring och vilken politik man ska bedriva. Centern är ett renodlat högerparti med en totalt antifacklig agenda. Det finns ingen gemensam grund, förutom att man är demokratiska partier, säger Daniel Suhonen till Dagens ETC.
– Centern som Micke Damberg och Baastad hänvisar till finns ju inte längre. Det är ju nyliberaler som vill ha marknadsekonomi på alla områden, privatisera nästan allt och krossa facket på vägen. Då tror jag inte att man kan hitta bra politik tillsammans med dem.
Han menar att det i ett läge efter valet kan vara aktuellt att söka samarbeten på bred front för att Sverige måste styras och hålla SD borta från makten.
– Men inte i det här läget, när man har massa bra politik och välfärdssatsningar på gång. Det känns tyvärr lite panikartat.
”Min dröm”
Göran Greider, S-märkt ledarskribent på Dagens ETC och Dala-Demokraten, avfärdar också utspelet.
”Damberg och Baastad flörtar med (c). Fel strategi. Här är kattens (s)trategi”, skriver han på Twitter och länkar till sin tidigare krönika om att hans katt har en bättre valstrategi än Socialdemokraterna.
Tidigare försvarsministern och talmannen Thage G Peterson (S) välkomnar utspelet och hänvisar till det välfungerande samarbetet mellan S och C på 90-talet.
– Det är min dröm. Det var stabilt och tryggt tidigare. Sveriges folk behöver trygghet, säger Peterson till Expressen.
Tre svåra frågor för Löfven om han vill samarbeta med Lööf
Luckra upp anställningsskyddet
Företag med färre än 50 anställda ska enligt C undantas från turordningsreglerna.
”Skär ner välfärden med 400 miljarder”
Det samlade svenska skattetrycket bör pressas ner rejält och ”målet ska vara att parkera kring OECD-snittet”. Det sa Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström i en intervju i Dagens Industri. Det innebär att cirka 400 miljarder skulle behöva skäras bort från den gemensamma välfärden om Centerns skattedrömmar skulle bli verklighet.
Lågavlönade inträdesjobb
C föreslår en ny anställningsform för unga och nyanlända som i praktiken innebär en mycket låg lön, maximalt 14 700 kronor. Det innebär ett kraftigt ingrepp i fackens och arbetsgivarnas ansvar för löner och arbetsvillkor.