– Den här studien har ju blivit en jättebomb, även internationellt. Men jag hoppas att det här larmet inte leder till att kvinnor plötsligt slutar med sin hormonbehandling, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till Läkartidningen.
Lancet-studien som är gjord av ett stort internationellt forskarlag är en omfattande sammanställning av epidemiologiska studier. Mer än 100 000 bröstcancerfall ingår i studien, där forskarna har analyserat resultatet av 58 epidemiologiska studier, en så kallad metaanalys.
Slutsatsen är att kvinnor som fått hormonbehandling i samband med klimakteriet kan ha en ökad risk för bröstcancer, även långt efter avslutad behandling.
I en grupp av normalviktiga kvinnor som tar östrogen och gestagen varje dag från 50 års ålder kommer 1 av 50 att få bröstcancer när de är mellan 50 och 69 år. Om gestagen tas mer oregelbundet är motsvarande siffra istället 1 av 70. Forskarna antar att risken för bröstcancer fördubblas om hormonerna tas under tio år, Riskökningen håller även i sig längre, tio år efter avslutad hormonbehandling, istället för fem år som tidigare forskning visat, skriver Vårdfokus.
Resultatet av forskningsstudien har fått stor uppmärksamhet världen över, men också kritik från flera håll.
Bland annat har Internationella menopaus-föreningen kritiserat studien för att vara mindre säker än annan forskning på området, bland annat eftersom den till största del bygger på observationsstudier och inte kontrollerade randomiserade studier.
Även Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, har flera invändningar mot studien. Professor Angelica Lindén Hirschberg, som varit med och tagit fram SFOG:s riktlinjer, är kritisk till studien för att resultatet bygger på gamla data.
– Det stora problemet är att resultaten inte på något vis avspeglar dagens användning, utifrån dagens riktlinjer, av hormonbehandling i samband med klimakteriet. Studien bygger framför allt på bröstcancerfall mellan 1995 och 2005, säger hon till Läkartidningen.
Fynden i Lancet-studien ändrar inte huvudbudskapet i SFOG:s kommande riktlinjer för hormonbehandling.
– Vi kommer naturligtvis ta med studien i vår rapport. Men resultaten kommer inte påverka de generella råden som vi ger i riktlinjerna, säger Angelica Lindén Hirschberg till Läkartidningen.
De slutgiltiga riktlinjerna från SFOG förväntas publiceras om ungefär en månad.