– Även om vi inte har arbetat så mycket med henne tidigare ser vi väldigt positivt på att hon så tydligt ser hedersvåldet som ett problem, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.
Samma inställning har organisationen Varken hora eller kuvad, som i ett pressmeddelande skriver:
”Vi har haft ett bra samarbete med Åsa när hon var borgarråd under framtagningen av handlingsplan mot hedersvåld och – förtryck, och önskar henne all lycka med uppdraget!”.
”Har inte gjort något”
Men alla som arbetar med hedersproblematik har inte goda erfarenheter av Åsa Lindhagen. Leila Qaraee, ordförande för Kvinnors nätverk tycker inte att hon har förtroende i hedersfrågan.
– Under sin tid i stadshuset (i Stockholm, reds anm.) har hon inte gjort något. Vi känner så klart till henne och har sett uttalanden om att hon jobbat hårt för att motverka hedersvåldet, men vad har hon gjort? Hon hade en position där hon kunde göra skillnad, men gjorde det inte. Jämför med Ann-Margarethe Livh (V), där kunde vi se skillnad. Men här har vi inte sett någonting, säger hon.
Åsa Lindhagen hamnade också ordentligt i blåsväder när hon 2016 – enligt kritiker – beslutade att kväva Mikamottagningens verksamhet, mot prostitution. Själv menar hon att hon utvecklade arbetet på mottagningen, medan andra säger att hon förstört hela verksamheten.
– Det är så jag känner till henne, och med tanke på hennes agerande där tycker jag inte det lovar gott. Jag vill inte döma ut henne innan hon ens har börjat, men visst finns det en farhåga att hon inte tar frågor som gäller våld och utsatthet för sexuell exploatering på allvar, säger Linnéa Bruno, forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid.
Även Clara Berglund minns debatten kring Mikamottagningen.
– Hon var ansvarig då och vi var väldigt kritiska. Jag vill inte säga att vi saknar förtroende för henne på grund av det dock, men är det något som ligger henne i fatet så är det Mika-mottagningen, säger hon.
Samtidigt som Åsa Lindhagen tillträder så flyttas hennes arbete från socialdepartementet till arbetsmarknadsdepartementet.
– Vi är väldigt glada för det. Vi ser jämställdhetsarbetet som ett strukturellt arbete som handlar om mäns och kvinnors liv och villkor. På socialdepartementet har det förknippats mer med vård och omsorg och sociala frågor, säger Clara Berglund.