– Vi har ingen möjlighet att påverka vilken rubrik de sätter. Men förslaget handlar om att det ska bli tydligt för hyresgästerna vad det är de betalar hyra för. Ett boende har fyra väggar, hyresgästen ska betala för det de förbrukar inom dessa väggar som har värde, säger Simon Safari.
Redan i dag får lägenheters standard genomslag på hyran. Vad är skillnaden i ert förslag?
– Vissa värdar renoverar en lägenhet så snart en hyresgäst flyttar och höjer hyran. Ärendet hamnar ofta i hyresnämnden som i 99 fall av 100 ger värden rätt. Nämnden tittar sedan på den jämförbara lägenhet på orten som har den högsta hyran. På det viset trissas hyrorna upp. Vi vill istället ha ett helt transparent system som i ett poängsystem utgår från den lägenhet med bäst läge och standard i området. Den lägenheten får hundra poäng. För lägenheter med lägre standard görs sedan poängavdrag, säger Simon Safari.
”Brukare ska ha valmöjligheter”
Enligt Simon Safari ska Stockholmshyran inte medföra högre hyra till följd av geografiskt läge och därmed inte spä på segregeringen i stan.
– Nej, vi har redan högre hyror i innerstan jämfört med ytterstaden. Det här handlar om att lägenheter med exempelvis kaklat badrum kan ha samma hyra som lägenheter som saknar jämförbar standard, säger han.
Han menar att dagens system, trots bruksvärdesparametrarna som redan finns, inte fungerar fullt ut. Lägenheter med högre standard har fått ”åka snålskjuts” på hyressättningen som klumpat ihop lägenheter i samma område i centrala förhandlingar.
– I den nya modellen ska allting av värde i lägenheten ha ett poängvärde. Som brukare ska du ha valmöjligheter. Vill du ha en säkerhetsdörr så får du betala för det, medan din granne som väljer bort det inte ska vara med och betala, säger Simon Safari.
Olika hyra i samma trappuppgång
Han ser framför sig hur varje lägenhet ska besiktigas och hur uppgifterna om varje lägenhet förs in i ett datasystem vilket, enligt Simon Safari, skulle göra det lättare att förhandla hyrorna.
– Det blir inte generella förhandlingar med exempelvis Stockholmshem på samma sätt som det är idag. Hyrorna kan bli olika i samma trappuppgång, säger han.
Förslaget säger ingenting om de generellt höga hyrorna och hyresgästernas svaga ställning på marknaden utan ger möjlighet till hyreshöjningar i ”underprissatta” lägenheter.
På vilket sätt gynnar det hyresgästerna?
– Det handlar om tydlighet i hyressättningen. Vissa lägenheter kan få lägre hyror.
En hyresgästförening som går fastighetsägarna till mötes om marknadshyror förlorar snart sitt existensberättigande.https://t.co/2Y4PjjhzqA
— Lars Ohly (@OhlyLars)
February 19, 2017Kritiker menar ändå att förslaget går i linje med vad fastighetsägarna önskar. Vad säger du om det?
– Det här förslaget är långt ifrån vad fastighetsägarna önskar sig. De vill ha marknadshyror, men det är inte rätt väg att gå, säger Simon Safari.
Kommentarer om förslaget
”Avgörande att hyrorna fortsätter att sättas efter hyresgästernas uppfattning om sitt boende och inte efter den som har tjockast plånbok”.
Stockholms bostads- och demokratiborgarråd Ann-Margrethe Livh (V) i DN.
Stort. Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra (Stockholmshyra). I enkät har folk sagt: innerstan mer attraktivt än förort. Surprise.
— Jan Björklund (@bjorklundjan)
February 20, 2017