70 kronor i timlön plus 20 kronor i provision, ingen OB, inga arbetskläder och en cykel man själv får köpa. Dessutom får man bara anställning en månad i taget. Så ser verkligheten ut för de som levererar mat för app-företaget Foodora, vars popularitet exploderat i Göteborg sen tjänsten etablerande sig här för lite mer än ett år sen.
ETC Göteborg har träffat en av de hundratalet cyklister som jobbar på Foodora. Hen vill vara anonym, med hänvisning till de korta anställningskontrakten som gör att man snabbt kan bli avskedad om man blir besvärlig. Men personen kallar sig Foodoracyklisten på Twitter. Hen har jobbat på Foodora sen i december.
– Man kan komma upp i fyra leveranser i timmen om man har tur, men skulle nog säga att jag snittar två leveranser per timme. Det ger en timlön på 110 kronor, men då är det ju ingen OB eller så.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Vill bara ha ett jobb”
Foodoracyklisten är inte bara kritisk mot själva Foodora, utan riktar också skarp kritik mot hur facket har agerat sen Foodora etablerades.
– Jag har funderat på att gå med i facket, men den bild som man får utåt av hur de jobbar gör att jag inte blir så sugen. Det känns som att de ser oss cyklister som ett hot för att vi går under lönenivåerna och inte har något kollektivavtal. Men vi är ju inte fackets motståndare. Vi vill bara ha ett jobb, och gärna med bra lön och bra villkor.
I stället för att försöka organisera de anställda menar Foodora-cyklisten att Transportarbetareförbundet sprider en bild av att det är cyklisterna som är hotet mot anställningsvillkor.
– Facket har inte frågat oss vad vi tycker, vad vi behöver hjälp med och vad vi vill driva för frågor gentemot företaget. Det är inte en inkluderande process. De driver sina frågor utifrån vad de själva tycker eller utifrån vad de hört från de fåtal medlemmar de har bland oss cykelbud.
”Uttalat sig nedlåtande”
Tvärtom emot vad hen kallar en inkluderande process, har facket i stället demoniserat de anställda.
– Vid flera tillfällen har facket uttalat sig nedlåtande om oss som jobbar på Foodora. Till exempel kallar de oss ”sådana här cykelbud” i en artikel. Vem vill gå med i facket när deras representanter uttalar sig så?
Foodoracyklisten önskar att facket skulle söka upp de som jobbar på Foodora, något hen menar inte sker i dagsläget.
– Många, säkert hälften, kommer från utlandet och har inte alls koll på hur det funkar i Sverige, vilket gör att det blir lätt att utnyttja de personerna. Då behövs det ett fack som kan hjälpa till. Facket borde vända sig till oss, se oss, fråga oss, möta oss och fånga upp den frustration som finns bland cyklisterna för att vi sedan tillsammans ska kunna organisera oss under fackets paraply och på ett effektivt sätt driva våra frågor, säger hen.