– Jag tycker att det är lite fegt.
Han låter inte så arg, Anders Rosén i Upplands Väsby, han låter som det kommunalråd han är. Men han ger röst åt en frustration som bubblar här och var i partiet över att feminismen är nedtonad när Vänsterpartiet går till val i höst – om partiledningens linje får stöd på helgens digitala kongress.
I den kommunpolitiska vardagen har han drivit sådant som rätt till heltid för anställda i omsorgen och genuspedagogik i skolorna. Nu hör han till de vänsterpartister som vill se skarpare formuleringar om feminism i valplattformen än vad partistyrelsen föreslagit. De feministiska väljarna, exempelvis de som stödde Feministiskt initiativ under deras glansdagar, ska kunna känna igen sig, menar han. Att feminism skulle skrämma bort väljare tror han inte på.
– Jag är lite skeptisk till att det skulle vara polariserande att prata om feminism. Halva väljarkåren är kvinnor och feminism inte bara är för kvinnor, säger Anders Rosén.
Hanna Gedin, tillförordnad partisekreterare, understryker att feminismen finns med i det förslag som den digitala kongressen ska stöta och blöta. Partistyrelsen har valt att lägga krut på konkreta politiska reformer, snarare än ”allmänt tyckande”, menar hon.
– Vi utgår ifrån de materiella förutsättningarna, att många kvinnor drabbas av dåliga pensioner och taskiga arbetsvillkor, säger hon.
Vill locka över SD-väljare
Anders Rosén tolkar den nedtonade feminismen som ett led i partiets strategi att nå utanför sina kärntrupper i storstädernas medelklassområden och växa genom att dra till sig arbetarväljare i bruks- och industriorter, också de som lockats av Sverigedemokraterna. Sandviken, där Anders Rosén växte upp, är en sådan ort.
– Det tankefel man gör är att man ser framför sig män på järnverket, men även i Sandviken finns kvinnliga arbetare i vård och omsorg. Det blir lite tokigt, säger han.
Andra vänsterpartister tycker att antirasismen hamnat i skymundan i partistyrelsens förslag till valplattform. Patricia Olsson Escalante från Malmö hör till dem som driver på för att gå till val på en tydligt antirasistisk politik.
– Valplattformen ska måla upp en bild av vilket Sverige vi har idag och hur vi kan göra det bättre och där saknar vi antirasismen. Utsattheten hos nya svenskar och rasifierade behöver inkluderas i berättelsen, säger hon.
Migrationspolitiken nämns inte med ett ord i partiledningens förslag till valplattform. Också det är en besvikelse, anser Patricia Olsson Escalante som menar att Vänsterpartiet idag är det enda partiet som i praktiken står upp för asylrätten.
– Det finns ett behov av att ta i de här frågorna, även om det kanske inte är jättebekvämt. Ygeman och Åkesson sitter och är överens om att man ska utvisa fler människor, säger Patricia Olsson Escalante med syftning på den S-märkta migrationsministern och SD:s partiledare.
Den tillförordnade partisekreteraren Hanna Gedin anser att antirasismen tas på allvar, men att fokus även här ligger på konkret politik för att förbättra människors villkor. Varken när det gäller feminism eller antirasism handlar det om att anpassa budskapet för att kunna nå SD-väljare, menar hon.
– I den politiska debatten blir det ibland fokus på vad folk tycker och har på sig, men vår främsta uppgift är att förändra verkligheten för människor som lever i Sverige idag och då handlar det om konkreta reformer, säger Hanna Gedin och lyfter fram stärkta fackföreningar och åtgärder mot lönedumpning som medel för att förbättra villkoren för anställda oavsett härkomst.
Partiets migrationspolitik är tydlig och ligger fast, enligt Hanna Gedin. Att den inte nämns i valplattformen handlar om att prioritera frågor där partiet kan göra skillnad och få ökat väljarstöd, menar hon. Inte heller sådant som försvars- eller kulturpolitik har getts utrymme, påpekar Hanna Gedin.
– Vi går fram med konkreta, materiella frågor där vi vet att folk håller med oss.
Vill att ekonomin ska krympa
Debatten om feminism och antirasism är dock en västanfläkt jämfört med den dragkamp som väntar om miljö- och klimatpolitiken. V-ledningen vill fokusera klimatpolitiken helt på omställning i industrin och transportsektorn som både ska sänka utsläppen och ge fler jobb och en växande ekonomi.
Klimatomställningen är en av tre prioriterade frågor, vid sidan om att ”ta tillbaka kontrollen från marknaden” och att öka tryggheten med stärkt sjukförsäkring och höjda pensioner. Men inriktningen på industri och transport är för snäv och tilltron till ekonomisk tillväxt för stor, anser en drös av de medlemmar som skrivit motioner till kongressen.
Längst av alla går Sten Brodén i Strömstad. Med sitt partidistrikt i ryggen föreslår han att V ska kämpa för nerväxt, det vill säga motsatsen till ekonomisk tillväxt. Att ställa om produktionen räcker inte, klimatkrisen är för akut, menar han.
– Vi har ett mål om 1,5 graders uppvärmning, men är på väg mot någonting helt annat, säger Sten Brodén.
En politik för nerväxt skulle kräva mer av statlig styrning, menar han.
– Man skulle vara tvungen att komma åt onödig konsumtion och då måste man inskränka marknadsekonomin, säger Sten Brodén.
Impopulärt att lägga ner jobb
Att fokusera på industri och transporter handlar om att göra det som både kan få snabb effekt för klimatet och som kan hjälpa partiet att växa, anser Hanna Gedin. Inte minst bland arbetarväljare i bruks- och industriorter.
– Jag tror inte att man blir särskilt framgångsrik i valrörelsen om man går ut och säger: ”Vi lägger ner era jobb”. Istället är vi beredda med massiva investeringar för att den här omställningen ska gå mycket snabbare än den gör, säger Hanna Gedin.
Partiet lägger krutet på de stora utsläpparna, menar hon.
– Transportsektorn och industrin står för två tredjedelar av utsläppen och då prioriterar vi det istället för att säga till människor att det är fel att äta kött eller åka på charterresa, säger Hanna Gedin.