BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Den är farlig för människan också och naturligtvis för våra lantbruksdjur, med väldigt hastiga dödsfall bland djuren, och då tillsätter jordbruksverket en krisorganisation.
Viktigt att snabbt få kontroll
Det som har varit viktigast är att snabbt få kontroll över smittan och vaccinera alla nötkreatur, får och en del hästar i området. Hittills har man hunnit med att ge 3 100 djur en första vaccination. Nu arbetar man med att ge en andra vaccination till djur som har varit närmast smittan.
I Sjöbo kommun har det varit flera utbrott av salmonella på gårdar och det finns en vana vid att hantera smittsamma djursjukdomar. Josefine Påhlstorp är distrikts-veterinär i Sjöbo och har även hon kommit hem från en veckas arbete i Östergötland.
– Vi är vana vid smittskyddstänket eftersom vi håller på med det nästan dagligen.
Tänkte efter lite extra
Även om de är vana vid smittsamma djursjukdomar tänkte Josefine Påhlstorp efter lite mer än vanligt innan hon beslöt sig för att åka.
– Det är klart, jag har små barn så jag tänkte väl lite längre än jag brukar göra. Men det är väldigt liten sannolikhet att det skulle hända något och alla de som har hamnat i tveksamma situationer har satts på antibiotika. Man kände av stundens allvar lite mer än man brukar.
Josefine Påhlstorp berättar att hon tyckte det var spännande att se hela den organisation som snabbt hade byggts upp i Ödeshög och varifrån arbetet leds. Hon beskriver ett ganska litet rum med kartor och stora vita tavlor på väggarna och ett stort bord i mitten där olika yrkeskategorier och frivilliga samsas om utrymmet.
– Det var veterinärer, folk från jordbruksverket, frivilliga från blå stjärnan och lottakåren, och telefonen ringde hela tiden, alla var så fokuserade på sitt. Man känner att man är en del av något ganska stort och det kändes väl genomtänkt.
Uttagen till krisövning
För Suzanne Jernberg som var insatschef handlade det om att leda arbetet på plats så att alla får och nötdjur vaccineras på ett avstånd av fem kilometer från där mjältbrandssmittade djur har hittats. Och hon har nyligen övat ett liknande scenario. I höstas blev hon tillsammans med tre andra kollegor uttagen till en krisövning där man fingerade ett mul- och klövsjukeutbrott.
– Det var för att träna oss och nu fick vi verkligen träna på riktigt och betydligt tidigare än vad vi trodde.
För lantbrukare i området innebär utbrottet mycket merarbete och Suzanne Jernberg tycker att de har blivit väldigt bra bemötta, inte minst med tanke på att djuren är på bete och det är skördetider.
Josefine Påhlstorp berättar att hon tillsammans med en assistent åkte ut till olika gårdar och vaccinerade kring 120 djur per dag.
– På vissa gårdar fanns det absolut en oro men det varierade, de flesta kände att det var kontroll på situationen. Vi kände oss välkomna även om det var ett merjobb att samla in alla djur från betet.
Totalt är det 15 djur, varav 2 älgar, som har dött av mjältbrand. De har hittats på ägorna till sex gårdar i området. Där djuren har legat sanerar länsstyrelsen området genom att gräva bort och bränna jorden runt omkring.
För Josefine Påhlstorp återstår att komma i kapp med pappersarbete på veterinärstationen i Sjöbo. Och i Ödeshög har insatsen gått in i slutfasen.
– Vi räknar med att kunna lägga över det på de lokala distriktsveterinärerna nu, säger Suzanne Jernberg.
Var smittan kommer ifrån vet man fortfarande inte.