Reaktionerna kom istället efteråt.
I en tweet kallade Carl-Vincent Reimers, politiskt sakkunnig i Ulf Kristerssons stab, forskarna för ligister och frågade sig samtidigt varför de inte greps på plats.
”Möttes i dag av detta på väg till jobbet. Hur är det möjligt att dessa aktivister fått tillstånd att demonstrera utanför entrén till finansdepartementet? Och om de saknar tillstånd, varför griper inte polisen ligisterna? Fanns över fem stycken på plats”, skrev han på fredagsförmiddagen i ett numera raderat inlägg på Twitter.
Isabelle Letellier, lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, var en av forskarna som deltog i aktionen.
– Det är regeringen som är ligister, det är de som har blod på sina händer. De försöker illegitimera oss som ägnar sig åt civil olydnad, men det är deras handlingar som bryter mot barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna, säger hon.
– Civil olydnad har ur ett historiskt perspektiv alltid varit ett sätt att försvara de rättigheter som inte värnas av politiken, lägger hon till.
Scientist Rebellions aktion inleddes strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen. Aktivisterna spärrade av och blockerade entrén till departementet, tände bengaler och kastade låtsasblod på fasaden. Banderoller med budskap som “Sluta finansiera klimatkollapsen” och ”Stoppa fossila subventioner” vecklades ut.
Ett av forskarnas krav är att årliga utsläppsminskningar med 38 procent. Det är vad som krävs för att Sverige ska klara av Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Thomas Hörberg, som också deltog i aktionen.
– Det här är en del av en global kampanj som vi har genomfört den här veckan. Vi har fokuserat på hur den svenska regeringen handlar vad gäller finansiering och ekonomisk politik. Regeringen väljer att sänka skatten för de allra rikaste med 13 miljarder, samtidigt som det är det de rika som står för merparten av utsläppen, säger Thomas Hörberg.
Thomas Hörberg är till vardags docent i lingvistik vid Stockholms universitet
– Jag älskar att mitt jobb och att forska. Jag vill inte behöva hålla på med klimataktivism, men jag känner att jag inte har något val när regeringen ignorerar klimatkrisen, säger han.
Aktionen utanför finansdepartementet pågick under nästan en och en halv timme och bevakades av flera polispatruller. Efteråt städade gruppen upp. De lät låtsasblodet sitta kvar – men först efter att ha visat polisen på plats att det gick lätt att tvätta bort.
– Vi valde att låta blodet sitta kvar som en symbol för den ekonomiska politik regeringen driver. Polisen tog våra personnummer om det det ändå skulle visa sig att blodet inte går att tvätta bort, säger Thomas Hörberg.
Vad tänker du om att en medlem i statsministerns stab kallar er för ligister?
– Det är anmärkningsvärt att han kallar en grupp forskare som varnar för klimatkatastrofen för ligister. Att han inte tar till sig av budskapet, säger Thomas Hörberg.