Även Kristdemokraternas Ebba Busch gratulerade Donald Trump. ”USA förblir en avgörande partner för Sverige och Europa, och jag ser fram emot ett gott och nära samarbete med den kommande administrationen”, fortsatte hon på X.
Det tredje partiet i Tidöregeringen, Liberalerna, var lite försiktigare när partiledaren Johan Pehrson kommenterade valsegern på X. Här blev det inga gratulationer. ”Sveriges samarbete med USA ska fortsatt vara starkt, precis som under den tidigare Trumpadministrationen. Med det sagt behövs ett fördjupat Europasamarbete nu mer än någonsin. Här behöver Sverige ta en ledande roll för att säkra europeisk säkerhet och en stark tillväxtpolitik.”
Statsministern kallade till presskonferens för att kommentera det amerikanska valet. Han började med att konstatera att det amerikanska folket gjort sitt val och att det är viktigt för Sverige som ett transatlantiskt land att kunna samarbeta med vilken president det än är som tillträder.
– Sveriges relationer med USA förblev goda under den förra Trumpadministrationen. Jag ser fram emot att ha en god relation med USA även under den inkommande Trumpadministrationen, säger Ulf Kristersson.
Inte räkna med lika stort engagemang
Men han nämner ändå några oroande tendenser i den amerikanska politiken. Den stenhårda och polariserade debatten. Tecken på ökad ekonomisk protektionism. Risk för minskat internationellt klimatengagemang och minskat stöd till Ukraina.
– USA är idag den enskilt största bidragsgivaren till Ukraina. Vi kommer att göra vad vi kan för att understryka vår vilja att behålla det transatlantiska engagemanget.
Trots att Sverige nu ingår i Nato säger statsminister Ulf Kristersson att Sverige och Europa inte kan räkna med lika stort engagemang från USA i den europeiska säkerheten.
– USA kommer att ägna mer uppmärksamhet åt Kina och Stilla havet än åt Atlanten och Europa. Sverige och Europa måste förbereda sig på att försvara sig själva.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson kallade resultatet i det amerikanska valet för ett ”styrkebesked från västvärlden”. Han skriver på X att Sverigedemokraterna inte tagit ställning för någon av kandidaterna men att när väljarna nu har sagt sitt så ”ligger det nära till hands att anta att det är plånboksfrågor och faktiska politiska förslag som har fällt avgörandet, snarare än starka överord, luddiga visioner och skrämselpropaganda”. Han kallar också valet för en seger för demokratin.
Sörj idag, organisera imorgon
Socialdemokraternas Magdalena Andersson, som varit tydlig i sitt stöd till demokraternas Kamala Harris under den amerikanska valrörelsen och besökte Demokraternas konvent, lät ungefär som regeringsrepresentanterna när det stod klart att Donald Trump vunnit. ”Det amerikanska folket har gjort sitt val. Det är nu viktigt att Sveriges regering och EU arbetar för ett fortsatt starkt amerikanskt engagemang för Ukraina, för en öppen handel och för en stark och stabil internationell ordning.”
Centerns Muharrem Demirok och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, som också varit tydliga i sitt ställningstagande för Kamala Harris, har inte gett några kommentarer i sociala medier om valresultatet på onsdagsförmiddagen. Muharrem Demirok skriver dock i ett sms från USA där han befunnit sig de senaste dagarna för att kampanja för Demokraterna att valresultatet innebär ett tuffare utgångsläge för Europa när vi ska ta oss an klimatkrisen och kriget i Ukraina. "Jag är också illa berörd av många av Trumps uttalanden kring kvinnors fri- och rättigheter", fortsätter han.
Miljöpartiets båda språkrör Amanda Lind och Daniel Helldén kommenterade gemensamt på Instagram och Facebook: ”Det är lätt att bli nedslagen när man ser resultatet i det amerikanska valet. Aborträtten, klimatet, säkerhetsläget i Ukraina och Gaza står på spel.
Många uttrycker oro, besvikelse, ilska och sorg. Det är okej. Vår uppmaning är: låt det inte stanna där. Vi behöver bli fler som engagerar oss. För klimatet, för rättvisa och jämlikhet.
Sörj idag, imorgon organiserar vi oss!”