Nu reser också Åsa Plesner, medförfattare till boken ”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer”, där hon och Marcus Larsson granskar lobbyism kopplat till skolans värld, ett frågetecken kring statsministerns medverkan på en annan social tillställning, ett näringslivsmingel i torsdags förra veckan.
”Hoppfullt blicka framåt”
– Det man måste fråga sig som politiker som verkar för allmänintressen är på vilket sätt sådana kontakter ska skötas för att inte bli konkurrenssnedvridande. Forskning visar att lobbying funkar, att kontakter mellan politiker och företag spelar roll och att det går bättre för företag som lyckas etablera kontakt med politiker, säger hon till Dagens ETC.
Minglet anordnades av techgrundarna Johannes Schildt från Kry och Fredrik Hjelm från Voi och är tänkt att bli en återkommande mötesplats för politiken och näringslivet. Tanken med minglet var enligt Johannes Schildt att skapa ett ”event där människor från bland annat tech, finans, sport, politik och kultur kunde mötas och hoppfullt blicka framåt efter flera år av pandemi, krig och tuffa ekonomiska tider”.
– Vi skickade helt enkelt en förfrågan och frågade om det skulle vara möjligt för statsministern att hålla tal den 8 juni och beskrev då vilket typ av event det var, skriver Johannes Schildt i ett mejlsvar till Dagens ETC.
Kan ”vrida bort” politiken
Att statsministern bjuds in av grundarna till Kry och Voi och inte av företagen själva förändrar enligt Åsa Plesner inte grundproblemet.
– De företräder ju varsitt företag så det går inte att separera deras entreprenörskap från deras företag. Det handlar fortfarande om personkontakter som riskerar att leda till otillbörligt gynnande, säger hon.
Samtidigt vill hon inte gå för hårt åt statsministerns beslut att medverka.
– Enstaka tillställningar i sig orsakar nog inte så mycket skada. Men om vi får ett klimat där gränsen mellan politik och enskilda företag blir otydlig riskerar det att vrida bort politiken bort från vad som är bra för samhället till vad som är bra för enskilda företag. Så ska inte en marknad fungera och det är skadligt både för demokratin och marknaden.
Dagens ETC har sökt Ulf Kristersson för att höra om hur han ser på sin medverkan i minglet, men hans pressavdelning har i skrivande stund ännu inte återkommit.
FAKTA:
”Vi har inte råd med att byråkrati står i vägen för bolag som levererar lösningarna. Mitt mål är att ändra på det, vilket har varit vår ledstjärna sedan vi tog makten.”
I talet underströk Ulf Kristersson techsektorns betydelse när det gäller att möta de utmaningar samhället står inför, bland dem klimatkrisen, och varnade för att byråkrati kan stå i vägen för näringslivets lösningar på samhällsproblemen.