Under en pressträff meddelade Ulf Kristersson att det inte finns några parlamentariska förutsättningar att bilda en borgerlig regering.
– Hotet om ett maktskifte har stressat S så till den grad att de tvingade ett statsråd att avgå för att kunna samla sin egen riksdagsgrupp. Lite anmärkningsvärt, säger han och syftar på att landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) under onsdagen avgick från sin post för att säkra att S inte tappar en röst i en statsministeromröstning.
”Lovande inför valet”
När nu Jennie Nilsson (S) är tillbaka i riksdagen och Helena Lindahl (C ), som röstade emot Stefan Löfven när han blev statsminister 2019, igår meddelade att hon kommer rösta med sin partigrupp ser det mörkt ut för Kristersson.
– Med de försök vi har gjort vet jag nu att jag har 175 mandat emot mig, säger Kristersson.
Ulf Kristersson menar att han och KD-ledaren Ebba Busch under två dagar har haft bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna och att det ser lovande ut inför valet 2022.
M-ledaren säger vidare att han har informerat talmannen om att han lämnar tillbaka sonderingsuppdraget till honom.
V: ”Väntat utfall”
Det var efter att Löfven meddelade att han avgår som statsminister i måndags morse som talmannen Andreas Norlén fick i uppdrag att få fram en statsminister. Först ut blev Ulf Kristersson, som fick i uppdrag att sondera terrängen, något som alltså inte gick vägen.
De politiska rösterna lät inte vänta på sig.
Centerpartiets ledare Annie Lööf är besviken över att Ulf Kristersson inte fört samtal direkt med henne:
– Centerpartiet ser gärna samarbeten i mitten med de andra allianspartierna och nuvarande regeringspartier. Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”, kommenterade hon på Twitter.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar menar att utfallet var väntat.
– Som väntat fanns det inget stöd för en högernationalistisk regering. Nu är det dags för det som utgör den socialdemokratiska statsministerns regeringsunderlag att samla sig, skriver hon på Twitter.
Föll på matematiken
Som skäl till att det inte fanns underlag för en borgerlig regering anger Ulf Kristersson är ”matematiken i Sveriges riksdag”. Det samma säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Men hon hävdar att det ändå finns grund för en borgerlig regering.
– Den politiska grunden för att en borgerlig regering ska tillträda finns. Matematiken i Sveriges riksdag gör det inte. Vad som händer nu är upp till talmannen, kommenterar hon på Twitter.
På Facebook skriver Ebba Busch även att "Ulf Kristersson och jag har tillsammans under de gångna dygnen fört bra och konstruktiva samtal med Sverigedemokraterna och Liberalerna om vad som hade kunnat göras under ett år i regeringsställning, alltså fram till det ordinarie valet nästa år."