– Vårdpersonalen har slitigt oerhört hårt under lång tid. Problemet handlar enbart om arbetsmiljö och arbetsvillkor. Vi ser att allt fler väljer att gå ner i tjänst, för de orkar inte, säger hon.
– Vi i KD vill bidra med mer pengar. Genom vår budgetkomplettering lägger vi mer pengar till fler vårdplatser. 1 miljard nästa och 1,5 miljarder året därpå. Staten kan bidra med ekonomiska förutsättningar och tillsyn.
I Almedalen sa Ebba Bush att hon håller med Nooshi Dadgostar om att det är ett problem att rika kan köpa sig före köer genom privata vårdförsäkringar. Vill KD avskaffa privata sjukvårdsförsäkringar?
– Det tror jag inte politiker kan, är du rik kan du köpa det mesta. Vi har en hälso- och sjukvårdslag, om den inte följs har vi ett problem med tilliten. Vi behöver kunna lita på att den som har störst behov går först. Vi måste organisera vården så att vi klarar det, annars måste staten agera.
Men nu går människor före, vilket strider mot lagen.
– Vi vet för lite, varje region har avtal som säkrar mot gräddfiler, men de lever ändå inte upp till detta. Det är framåt en väldigt viktig fråga! Att människor tänker att de behöver privata vårdförsäkringar är ett symptom på brister i vården.
Nedskärningar i vården har pågått över tid. Borgerliga partier styr i många regioner. Varför har KD gått med på denna utveckling?
– Jag tror att alla partier varit bärare av åsikten att vi mäter medicinsk framgång i antal vårdplatser som kan minska. Många effektiviseringar har genomförts som mer dagkirurgi, vilket är en bra utveckling. Men baksidan är att det satt sig som ett mantra att mäta effektivitet så. Vi har för få vårdplatser i Sverige idag. Därför har vi i KD stridit för att få det inskrivet i budgeten, vilket gjordes i december, att antalet vårdplatser måste öka. Jag är ju ordförande i socialutskottet och jag har mött en väldig skepsis mot detta, från kommuner, regioner och regering.
Är det vettigt med vinster i välfärden?
– Ja. Vi hade inte haft samma medicinsktekniska utveckling annars. Självklart måste en verksamhet gå med vinst. Läkemedelsutveckling behöver rejäla vinster, kapital för att forska och utveckla i upp emot 20 år innan ett läkemedel är klart för godkännande. Däremot behöver vi se över ersättningsnivåer till primärvård och hemtjänst. Vi måste prissätta rätt, samma pengar oavsett utförare. I vissa delar har vi för låg ersättning. Ett exempel på det är hemtjänsten, där får personalen springa allt fortare för att prissättningen är för låg. Sedan finns andra ersättningar som gör att man går med rejäla överskott.
Vad vinner skattebetalarna på att deras pengar till vård går till vinst?
– Jag tror att patienterna får ett mervärde om inte det offentliga står för allt. Jag tror att det är nödvändigt med olika utförare. Privat utförda är populära, de ger god kvalité. Det handlar om vinst på rätt ställe.
Även om det innebär att privata bolag kan plocka ut höga vinster?
– Det är knepigt att prata om höga vinster. Utredaren Ilmar Reepalu la ju fram ett förslag om vinstbegränsning, men hans modell fungerar inte. Jag är bekymrad över vissa avtal som är oskäliga, höga ersättningar till HVB-hem utan tillräcklig kvalitet är ett sådant exempel.
Om ni sitter i nästa regering, vad kommer ni att göra för att förbättra svensk sjukvård?
– Öka antalet vårdplatser, bygga ut primärvården. Jag är ganska frustrerad över att många människor kan namnet på sin frisör, men inte sin fasta vårdkontakt. Vi har för mycket styrning genom de 21 självstyrande regionerna. Som patient får du olika tillgång till vård och medicin i olika regioner, och därför skulle en statlig styrning motverka ojämlik vård. Vi vill avskaffa regionerna, låta staten ansvara för jämlik vård och decentralisera så mycket som möjligt, så att lösningar anpassas efter lokala behov.
I veckans tidning gör vi ett reportage i Offerdal, där personalen och medborgarna tagit över en tidigare nedläggningshotad vårdcentral. Hur ser KD på den typen av lösningar?
– Jag blir väldigt glad när jag läser om kooperativet i Offerdal, att de hittat en ovanlig lösning på ett problem! Vi välkomnar idéburna initiativ, det finns för få.
– KD har lagt ett yrkande i riksdagen, att inte bara tänka stora vårdcentraler. Det finns för mycket stordrift, att varje vårdcentral ska ha alla kompetenser. Det ska även kunna finnas mindre. Vi ska säkerställa att medborgarna får vad de behöver, jag tror på att tänka småskaligt.