I ett internt meddelande som gått ut till de anställda i stadsdelsnämnden, och som ETC Göteborg fått ta del av, skriver stadsdelsdirektören att det är en nödvändig besparing.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det innebär att ingen enhet får köpa in något som inte är absolut nödvändigt för att få verksamheten att fungera, exempelvis inköp av mat för vår måltidsproduktion eller läkemedel. Undantag från inköpsstopp ges endast om vi ser risker för brukare eller arbetsmiljön, står det.
I det tjänsteutlåtande där köpstoppet föreslås står det att åtgärden påverkar barn och ungdomar som bor i stadsdelen. ”Några av åtgärderna berör verksamheter som möter barn och unga. Främst inom Sektor Utbildning samt Kultur och Fritid.” skriver tjänstemännen.
Flera skenande kostnader
Personer som ETC Göteborg pratat med som jobbar inom SDN Västra Göteborg vittnar om att köpstoppet påverkar deras tillgång till arbetsmaterial. Bland annat ska de inte få några kalendrar för nästkommande år. Men främst ställer de sig frågande till hur nämnden hamnat i ett så prekärt ekonomiskt läge.
Stadsdirektören Maria Lejerstedt säger till ETC Göteborg att köpstoppet är ett måste till följd av att flera kostnader skenar för stadsdelsnämnderna. Hon menar att Västra Göteborg inte på något sätt är unikt utan att alla nämnder brottas med samma situation.
– Det är en mängd olika faktorer som ligger bakom det här, säger hon.
Hon menar att kommunen har haft stora kostnadsökningar som är större än vad de har budget för inom individ och familjeomsorgen. Alltså; många barn med stora omsorgsbehov som behöver placeringar, vilket är en kostnad som faller på stadsdelsnämnderna.
Stadsdelen har också stora kostnader för att köpa korttidsplaster åt funktionshindrade i avvaktan på att de får bostad. Staden har brist på bostäder för funktionshindrade vilket tvingar fram behov av att hyra tillfälliga boenden.
Även de sänka statsbidragen för ensamkommande barn påverkar stadsdelen. De boenden som finns är upphandlade hos externa leverantörer och där sitter kommunen fast i långa avtal.
Behovet av äldreboende har också det ökat utöver det som kommunen hade budgeterat.
– Det är en väldigt trängd ekonomi för stadsdelen och därför måste vi ta de åtgärder vi kan, säger Maria Lejerstedt.
Köpstoppet gäller fram till den 31 december. Men Maria Lejerstedt tror inte att de ekonomiska problemen kommer vara lösta då.
– 2018 är ett jättebesvärligt år för alla stadsdelar och vi är en av dem som påverkas jättemycket.
Ny skolnämnd
Beslutet att föra över skola och förskola till en central nämnd, som kommunen beslutat om tidigare, innebär att 50 procent av stadsdelsnämndernas overheadkostnader försvinner.
– Det gör att vi måste ställa om och hitta nya sätt att jobba. Dessutom fortsätter behoven att öka. Det är en spegel av samhällsförändringar. Men vi går inte in i det nya året med ett inköpsstopp. Vi måste tro att vi kan hitta nya arbetssätt nu som gör att vi klarar ekonomin.
Budgeten för stadsdelarna sätts av kommunfullmäktige. Maria Lejerstedt tror inte att det kommer komma mer pengar därifrån, men hon menar att stadsdelarna får för lite pengar.
– Jag menar att vi inte blir kompenserade för våra kostnadsökningar inom socialtjänsten till följd av samhällsförändringar. Exempelvis kräver ju de extra utsatta områdena resurser för att vi ska kunna jobba med de frågorna. Vi har också en åldrande befolkning och det kostar.
Hon menar att stadsdelarna måste hitta andra sätt att kunna erbjuda medborgarna den service de här rätt till.
– Vi måste hitta andra sätt att lösa det. Redan nu arbetar vi ihop med frivilligsektorn, föreningsliv och idéburna organisationer så att de kan komplettera vår verksamhet. Men det är en lång process att ställa om för att möta behoven men de resurser vi har.
Inköpsstoppet är bara ett av de insatser som stadsdelsnämnden kommer göra för att bromsa utgifterna. På tisdag kommer stadsdelsnämnden att sammanträda och besluta om ytterligare åtgärder.
– Det är en mängd ytterligare åtgärder som vi måste göra. En del av dem kommer också löpa in i 2018. Det är så att vi måste komma ner i kostnader i år om vi överhuvudtaget ska klara 2018. Om vi inte ska göra radikala förändringar i verksamheterna men då är det brukarna som drabbas.