I slutet av januari skrev vi om att flera idrottsföreningar i socialt utsatta området har svårt att få verksamheten att gå runt. Ett av problemen var att det administrativa arbetet tog alldeles för mycket tid från kärnverksamheten och Lillan Andersson, kassör i Angered boxing club, efterlyste hjälp utifrån:
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om vi skulle kunna anställa en administratör att dela med några andra föreningar i området hade det varit susen. Våra ledare har sextio, sjuttio barn varje dag i veckan och de flesta jobbar heltid och har familj. De är inte bara tränare utan har koll på hur det går för barnen i skolan och ringer om de inte dyker upp på träningarna. De går på knäna, vi alla går på knäna, säger Lillan Andersson.
Nu har idrotts- och föreningsnämnden bestämt sig för att hjälpa till. På det senaste mötet beslutade de att de under de två kommande åren ska genomföra ett pilotprojekt med en föreningspool som ska hjälpa föreningarna med att söka och redovisa bidrag. Personalen ska också stödja föreningarna i arbetet med bokföring, fakturering och andra föreningssysslor. Förhoppningen är att föreningspoolen ska bidra till att fler föreningar kan fortsätta bedriva sin verksamhet, särskilt i socioekonomiskt svaga områden.
Behöver engagerade föräldrar
Anders Blom är ordförande i handbollsklubben GIK Wasaiterna som har verksamhet i Angered. Han tycker att det är en bra idé, men administrationen inte är deras största problem.
– Det kan vara bra att få lite hjälp med det administrativa, men vårt problem i Angered är att föräldrarna inte engagerar sig. De vet inte vad det innebär att vara med i en förening och det finns vissa barn vars föräldrar vi inte ens har träffat föräldrarna, säger han.
GIK Wasaiterna skulle snarare behöva hjälp med transporter till tävlingar.
– Jag kan inte köra ett handbollslag på fjorton personer till matcherna, det går bara inte. Vi skulle behöva hjälp med transporterna och hjälp att nå ut till föräldrarna och förklara hur en förening fungerar, säger han.
Föreningspoolen ska testas under 2018 och 2019 och nästa steg är att rekrytera en projektledare. Idrotts- och föreningsförvaltningen uppskattar att pilotprojektet skulle kosta minst 2 miljoner kronor.