En infekterad arbetsplatskonflikt skakar reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Hälften av personalen hotas nu av tvångsförflyttning och antalet behandlingar ska mer än halveras.
Krisen skapar nu oro bland dem som behöver IVF-behandling.
– Köerna på Sahlgrenska har varit långa redan innan, då är det olyckligt att det kommer ytterligare vatten på den kvarnen, säger Kristina Närman, ordförande för föreningen Femmis.
Som en känslomässig berg- och dalbana. Så beskriver Kristina Närman, ordförande för föreningen Femmis, som samlar frivilligt ensamstående föräldrar med donation, att processen att försöka få barn via IVF är för många.
– Man är i en redan utsatt position. Man har en deadline att förhålla sig till, eftersom det finns en åldersgräns för när man har rätt att få behandlingen. Tittar man på våra medlemmar, som väljer att bli föräldrar på egen hand, så är det inte ovanligt att man är lite äldre när man påbörjar sin behandling. Då är det klart att det blir påfrestande när en sån här sak dyker upp, säger hon.
Göteborgs-Posten var först med att berätta om den infekterade konflikten som nu ser ut att landa i att hälften av personalen på reproduktionsmedicin tvångsförflyttas och att antalet IVF-behandlingar, tidigare 1 200 om året, skärs ner dramatiskt.
Det senaste budet från sjukhusets håll är att man ska utföra 500 behandlingar om året. Det vill säga mer än en halvering i en verksamhet som redan nu kämpar med långa väntetider.
Neddragning nästa vecka
Kristina Närman har följt rapporteringen med oro.
– Det blir väldigt ojämlik vård när det är långa köer i en del av landet. Jag tycker att alla ska ha samma möjligheter till behandling oavsett var man bor, säger hon.
Sjukhusledningens plan är att neddragningen ska träda i kraft redan nästa vecka, den 1 juni.
Samtidigt har fackförbuden protesterat mot planerna att tvångsförflytta personal och har gjort en begäran till arbetsgivaren där de kräver en extern granskning av ärendet.
Tidigare den här veckan fick de svar från sjukhusledningen, som inte anser att det behövs.
På torsdagen skickades därför fackets begäran om åtgärd vidare till Arbetsmiljöverket.
Karin Nagy, huvudskyddsombud för Läkarförbundet och Saco på kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska, har svårt att se att förflyttningen av personal kommer att lösa arbetsmiljöproblemet som är grunden till krisen.
– Vår uppfattning är att man behöver göra något ordentligt åt arbetsmiljön. Men precis vad det är, är svårt att förstå, säger hon.
Hon säger att situationen för personalen är tuff.
– De är jättepressade av situationen. Framför allt att det är så ovisst och att man inte vet vad som ska hända, säger hon.
”Kommer i elfte timmen”
När krisen är löst kan ingen svara på i dagsläget. Men Sahlgrenskas styrelseordförande Cecilia Dalman Eek (S) säger att hon är angelägen om att patienterna ska få den vård de behöver.
– På sjukhuset jobbar man med att skapa förutsättningar för att ta hand om våra patienter, och att vi snabbt ska kunna ge besked till de som berörs. Men när man har en så här allvarlig arbetsplatskonflikt så måste man ta hand om den, för annars påverkas patienterna obönhörligen, säger hon.
Kan du lova att situationen inte kommer att leda till att köerna till IVF-behandling på Sahlgrenska blir längre?
– Sjukhusledningen arbetar för att bedöma vad som behöver göras. Politiken följer det noga, för vi är angelägna om att lösa både arbetsplatskonflikten, men också att patienterna får vård. Jag tror att det första är en förutsättning för det andra på längre sikt, säger Cecilia Dalman Eek.
Ytterligare en jobbig faktor i en process som redan är känslomässigt påfrestande
För att patienter inte ska drabbas av nedskärningarna planerar sjukhusledningen att lägga ut fler behandlingar än tidigare på privata aktörer. Men enligt GP hade de tilltänkta klinikerna inte fått information om den planen förrän tidningen ringde upp och Karin Nagy befarar att det kommer att uppstå ett glapp.
– De privata aktörerna kanske kan ställa om snabbt, men jag har uppfattat det som att det kom som en överraskning för dem. I en övergångsfas kommer det säkert att bli längre väntetider, säger hon.
Kristina Närman på Femmis tycker att det är olyckligt.
– Det kan absolut vara en bra lösning. Men att det kommer i elfte timmen är jobbigt. Det skapar en osäkerhet hos dem som väntar på behandling. Det blir ytterligare en jobbig faktor i en process som redan är känslomässigt påfrestande, säger hon.