Det finns barnmorskor som har sagt upp sig och det är svårt att rekrytera nya. Det händer att förlossningsplatser tillfälligt stängs för att det inte finns tillräckligt med personal. Extra svårt blir det i semestertider.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är ingen ny situation, men det som är nytt är att ersättningssummorna till barnmorskorna, som tar extra pass och skjuter på sin semester, har ökat. Det visar på att man är mer desperat än tidigare och det kan vara så att det är svårare att få folk att ställa upp, säger Gunilla George, avdelningsordförande på Vårdförbundet Stockholm.
Överbelastning och saknad kompetens
Antal förlossningar varierar mycket mellan dygnen.
– På antenatal fanns det häromdagen inte tid att sitta ner och äta, ingen möjlighet till raster, säger en barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset Solna som vill vara anonym.
– På grund av begränsade platser får patienter flytta ganska tidigt till vanliga avdelningar, när de inte är riktigt färdiga för det än.
Fick en plats i Västerås
Hon påpekar att det också saknas kompetens till följd av att erfarna barnmorskor har slutat och ersatts med nyutbildade som inte får någon som går bredvid under den första tiden.
– Det är alla brister på en och samma gång, säger hon.
Emelie Garrisson är en av dem som har drabbats av krisen. Den 2 juli gick vattnet och när det var tre minuter mellan värkarna var det 30 minuters telefonkö till Danderyds sjukhus förlossning.
– Då förstod vi att vi kanske inte skulle få plats. När de svarade satt vi redan i bilen redo att åka. Vi fick beskedet att det fanns en plats i Västerås och om vi inte tar den kanske vi måste åka ännu längre. Jag började storgråta.
Hon vill poängtera att när de väl var framme i Västerås var personalen underbar och förlossningen gick bra.
– Jag fick nog bättre vård där än i Stockholm. På Danderyd berättade de att det satt kvinnor i korridorerna och hade värkarbete. Ska jag skylla på någon så är det politikerna. Om de säger att barn är vår framtid, gör då något åt saken.
Också Linda Eriksson tycker att skulden ligger hos politikerna. Hon blev igångsatt i maj, men det tog tid. Vid ett tillfälle, klockan halv fyra på natten, ringde hon på personal på grund av extrema värkar. En undersköterska dök upp och skulle hämta en barnmorska. Hon kom först klockan sex.
– Under de timmarna var min sambo ute i korridoren flera gånger för att se varför ingen kom till oss och det var kaos, personal sprang mellan rummen i panik, säger hon.
Det beslutades om kejsarsnitt vid lunch nästa dag.
– Men det dröjde till åtta på kvällen innan de hade tid med mig. Hade det inte varit så överbelastat hade jag snittats tidigare har jag förstått. Men förlossningspersonalen gör så gott de kan utifrån förutsättningarna.
Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, säger att ambitioner inte saknas.
– Vi har tagit fram en långsiktig plan som sträcker sig till och med år 2024, med fokus på fler förlossningsplatser, lokaler, vårdkvalitet och patientsäkerhet. Bland annat innebär den en helt ny förlossning vid S:t Görans sjukhus från 2021, utbyggda lokaler vid Karolinska sjukhuset i Huddinge och ett utökat uppdrag för Nya Karolinska i Solna att ta emot normalförlossningar till dess att S:t Görans sjukhus är färdigt.
Men hon säger också att det behövs mer personal, bättre löneutveckling och kompetenshöjning. Och när det gäller just utbildningsplatserna så är det regeringen som till stor del styr dem, påpekar hon.
”Ingen ska behöva känna oro”
Vårdförbundet tycker att det är positivt med en långsiktig plan, men anser att det behövs fler åtgärder i dag.
– Vi satte i juni in en stor extra satsning, säger Ella Bohlin och berättar att det bland annat handlar om 1 000 kronor mer per förlossning under perioden.
– Vidare har vi fått regeringspengar, via Sveriges kommuner och landsting, för de två närmaste åren. Dessa använder vi bland annat för att få ned förlossningsskador och bättre introduktion för nyutexaminerade barnmorskor. Cirka 100 miljoner kronor handlar det om.
Gunilla George på Vårdförbundet skulle vilja se fler alternativa vårdformer, till exempel barnmorskestyrda enheter som ligger i närheten av sjukhus.
– Vi har vårdval förlossning och den som kan uppfylla kraven är välkommen att etablera sig, svarar Ella Bohlin.
Hon vill lyfta fram att Sverige internationellt sett har en av världens bästa förlossningsvård.
– Ingen ska behöva känna oro, vår förlossningsvård håller högsta kvalitet och fortfarande får nio av tio sitt förstahandsval av klinik i Stockholms län.