Och att svenska politiker gärna tittar åt Danmark för lösningar på gängkriminaliteten är kanske inte så konstigt. I Danmark, där man på 90-talet hade stora problem med krigande mc-gäng har brottsligheten minskat, och den upplevda tryggheten ökat.
Men när man tittar söderut efter lösningar hamnar fokus ofta på den tuffa kriminalpolitiken. Långa fängelstraff och visitationszoner beskrivs som vinnande koncept. Men det finns egentligen inga bevis för att det är just det som har hjälpt, enligt kriminologen David Sausdal, som forskat på dansk gängkriminalitet vid Lunds universitet.
– Tvärtom. Det som det finns bevis för är att det har mindre att göra med kriminalpolitik och mer att göra med den breda välfärdspolitiken, säger han.
Kan bli kontraproduktivt
Långa fängelsestraff kan ha känslomässiga och symboliska värden. Men för att minska brottsligheten är det inte en effektiv metod och de har liten preventiv effekt.
Den inkapaciteringseffekt som man ibland talar om, det vill säga att inlåsta kriminella rent faktiskt hindras från att begå brott när de är instängda och att brottsligheten därmed kan gå ner, är även den liten, berättar David Sausdal.
Inte heller visitationszoner är speciellt effektiva, trots att det ofta beskrivs så av politiker och polis i Danmark. Det beror enligt David Sausdal på en sammanblandning. I och med visitationszonerna ökade polisnärvaron i utsatta områden, och det är det som ger en positiv effekt. Men själva visiteringarna riskerar att bli kontraproduktivt.
För hur duktig polisen än är så kommer de ibland att stoppa fel personer, vilket kommer att försämra deras relation till människor som bor i områdena.
– Det viktigaste för att klara upp brott kopplade till gängkriminalitet är att man har källor och att de som bor i området vill prata med polisen. Så man behöver ha bra relationer i de utsatta områdena. Men om man har visitationszoner så kan man försämra relationen till de som bor där och då tar man bort möjligheten att få information, alltså det som man behöver om man vill klara upp brotten och fängsla kriminella.
Satsat på välfärd
För att lösa problemen med den svenska gängkriminaliteten är det i stället två andra saker man bör fokusera på, enligt David Sausdal.
För det första måste man ge polisen förutsättningar att klara upp fler brott.
– I Sverige har man stora problem med att andelen brott som klaras upp har minskat. Polisen har inte resurser för att hitta de som är del av gängen och konflikterna.
För det andra behöver man arbeta förebyggande och satsa på välfärden. Men när det talas om tuff kriminalpolitik glöms ofta den här aspekten bort.
– Jag saknar en debatt om att detta är ett tecken på en svensk välfärd som inte mår så bra, säger David Sausdal.
Och det är just välfärdssatsningar som visat sig fungerat i Danmark. Genom bostads-, skol-, och arbetsmarknadspolitik har man lyckats minska utanförskapet. Det tror David Sausdal är nödvändigt för att Sverige ska komma till bukt med sina problem.
– Riktigt effektivt brottsförebyggande arbete börjar med välfärdspolitik.
Samtidigt förstår han att det är svårt att tänka långsiktigt, när situationen ser ut som den gör just nu.
– Men Sverige kommer inte att lyckas om man är för kär i den straffinriktade delen av dansk kriminalpolitik.