Sociala medier används för att värva personer till krigsresor till Syrien. Hittills har minst 80 personer åkt från Sverige för att ansluta sig till al-Quaidainspirerade grupperingar i landet. Enligt Säkerhetspolisen visar resandet inga tecken på att avta.
”Dear mother: Don’t ask me when will I come back home, but ask when will the men of this ummah wake up.”
Så lyder en statusuppdatering på Facebook från en svensk kvinna som misstänks befinna sig i Syrien för att delta i kriget där. Via hennes sida går det också att hitta andra svenskar som säger sig vara i landet. Flera av dem poserar med vapen.
– Det är mycket kontaktskapande och propaganda på dessa sidor. En del personer självradikaliseras på internet och bestämmer sig för att åka till Syrien, utan att de nödvändigtvis ingått i någon gruppering innan, säger Zan Jankovski, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Angered i Göteborg.
Svårt att stoppa resorna
Han har jobbat med frågan om krigsturister till Syrien sedan årsskiftet – många av de som åkt har kommit från just Göteborg. Men möjligheten att stoppa resorna är små. Zan Jankovski säger att hans arbetsgrupp i dagsläget försöker identifiera vad som går att göra, och att det förhoppningsvis kommer att mynna ut i konkreta insatser i framtiden.
Enligt honom går det inte att generalisera kring vilka det är som väljer genomföra resorna. Det handlar om allt ifrån ”struliga, småkriminella” ungdomar till välutbildade personer med fasta arbeten.
– Något vi kan se på senare tid är att hela familjer åker iväg. Även unga kvinnor har börjat resa till regionen, säger han.
Denna bild bekräftas av Säkerhetspolisen (Säpo).
– Vi har tidigare pekat på att även kvinnor reser till Syrien för att engagera sig i logistisk och annan stödverksamhet. Dock har vi ingen bekräftad information som tyder på att de har deltagit i strider, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.
Minst 80 personer
Enligt myndigheten har hittills minst 80 personer – såväl män som kvinnor – rest från Sverige för att ansluta sig till olika al-Qaidainspirerade grupper i Syrien.
– Enligt svensk lagstiftning är det inte olagligt att ansluta sig till terrorgrupper eller andra stridande fraktioner utomlands. Det vi försöker göra är att samtala med den som planerar att resa och påtala riskerna. Om man däremot har begått övergrepp eller använt förbjudna stridsmedel i kriget kan man straffas för detta i Sverige, säger Fredrik Milder.
En av de grupper som varit flitigast i sitt användande av sociala medier är de ökända Isis (förkortning för Islamiska staten i Irak och Syrien).
Den senaste månaden har flera videor cirkulerat som visar hur gruppen genomför avrättningar och deltar i strider. Delvis handlar det om att sprida skräck. Men klippen innehåller ofta också uppviglande predikningar och sånger.
Tagit över stora områden i Irak
Isis har på senare tid bedrivit krig även i Irak, där man lyckats ta över stora områden. Detta har lett till att gränsen mot grannlandet Syrien luckrats upp, så att miliser kan röra sig relativt ostört över den. Säpo tar det inte för osannolikt att det finns svenskar med i Isis led, i båda länderna.
– Det är en av de grupper som tar emot utländska stridande, och vi utgår ifrån att svenskar rör sig över gränsen precis som andra personer som slåss för Isis räkning, säger Fredrik Milder.
Av de 80 personer som rest från Sverige till Syrien beräknas ungefär 20 stycken ha omkommit, och cirka 40 har återvänt hem.
Det finns en oro att de som kommit tillbaka till Sverige ska rekrytera nya personer att åka iväg, eller på olika andra sätt stödja terroristisk verksamhet.
Men enligt Fredrik Milder är många som återvänder är också påverkade på andra sätt.
– Vår bild är att vissa är besvikna på hur kriget har utvecklat sig. Flera är också påverkade av det stora lidande och den brutalitet de bevittnat – och i vissa fall varit delaktiga i, säger han.