De skadade Östersjökablarna: ”Mycket som pekar på att det kan vara Ryssland”
Dagens ETC
En vecka efter de uppmärksammade kabelbrotten i Östersjön är mycket fortfarande höljt i dunkel. Ingen kan med säkerhet ännu säga vad som hänt – men misstankar finns om ryskt sabotage. Skulle Kreml ligga bakom så ingår det i ett allt vanligare mönster av hybridattacker.
– Det har skett en upptrappning i det här sedan det storskaliga kriget mot Ukraina utbröt, säger krigsvetaren Markus Göransson.
Skadorna på de två undervattenskablarna i Östersjön upptäcktes i söndags kväll respektive på måndagsmorgonen. Det rörde sig om fullständiga brott på en fiberkabel för datatrafik mellan Sverige och Litauen, utanför den gotländska kusten, och på en annan fiberkabel mellan Tyskland och Finland nära Ölands södra udde.
Undervattenskablar går sönder titt som tätt i Östersjön, av misstag och genom slitage, men att två skulle skadas inom loppet av tolv timmar är mycket anmärkningsvärt.
Nationella operativa avdelningen, Noa, vid Polismyndigheten har inlett en förundersökning och utreder misstänkt sabotage. Åklagare från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet leder ärendet.
Specialfartyg stöttar i utredning
Men snart en vecka efter incidenterna går det ännu inte att säga exakt vad som hänt och vem som orsakat skadorna. Försvarsmakten stöttar i brottsutredningen och Marinen har skickat specialfartyg för att undersöka Östersjöns botten.
– Vi är färdiga med den första positionen på det sydligaste kabelbrottet. Nu har vi gått mot den norra positionen som ligger mellan Gotland och Lettland och påbörjat arbetet där. Vi förväntar oss lite sämre väder där, det är också lite svårare förhållanden eftersom det är djupare, någonstans mellan 100–150 meter, säger Jimmie Adamsson som är kommunikationschef vid Tredje sjöstridsflottiljen.
Det går ännu inte att säga hur lång tid undersökningen vid platsen för det andra kabelbrott beräknas ta. Allt beror på väder och vind och hur det påverkar havsströmmen och sikten nere vid bottnen. Men även om en plats redan blivit granskad, kan Jimmie Adamsson inte berätta någonting om vad man eventuellt funnit.
– Vi kommenterar inte några resultat. Vi kommer att dokumentera där för att på så sätt ge beslutsunderlag för åklagare och polis. Det är det som är vår uppgift.
Danmark skuggar Yi Peng 3
Utöver att dokumentera skadorna har Marinen också i uppdrag att granska de fartyg som passerat platserna för kabelbrotten. Mest fokus har det 224 meter långa kinesiskregistrerade fartyget Yi Peng 3 fått, som färdats i en rutt där de två kabelbrotten uppstått. Den danska flottan har följt fartyget, som sedan i tisdags stått still i Kattegatt mellan Sverige och Danmark.
Det har spekulerats i att ett ankare som släpats efter Yi Peng 3 kan ha gett upphov till skadorna. Företagen som äger de två kablarna har sagt att det är i princip är omöjligt att de gått av utan en yttre påverkan. Jämte det har uppgiften om att fartyget nyligen hade lämnat en rysk hamn, och en obekräftad uppgift om att kaptenen även har ryskt medborgarskap, väckt stort intresse.
– Jag kommenterar inte den typen av saker för det blir bara spekulativt. Vi har de uppgifter vi har, det är upp till polis och åklagare att dra slutsatser, säger Jimmie Adamsson.
Tyskland: Det är sabotage
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius har tidigare i veckan sagt till nyhetsbyrån Reuters, att skadorna på kablarna uppstått genom sabotage. Statsminister Ulf Kristersson (M) har instämt i att det skulle kunna röra sig om sådant. Trots att alla detaljer ännu inte är på plats, har försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) tagit ett steg längre och beskrivit kabelbrotten som en ”hybridattack”, i en intervju med Sverige Radio.
Det är ett sätt att åsamka skada på länder som uppfattas som fientligt inställda.
En potentiell hybridattack mot Sverige med Ryssland som avsändare förändrar allvaret i det som hänt. Markus Göransson är Rysslandsexpert och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Han använder själv sällan begreppet hybridkrigföring för att beskriva användandet av icke-dödliga åtgärder för att påverka motståndarländer, men påminner om att det är något Kreml sysslat med i åratal.
– Det är ett sätt att åsamka skada på länder som uppfattas som fientligt inställda till Ryssland, utan att ta till militära medel. Och det är mycket som pekar på att det kan vara Ryssland som ligger bakom det här, säger han till Dagens ETC.
”Skapa oreda i väst”
Kreml har under årens lopp använt en rad olika påverkansmetoder mot andra stater och deras befolkningar. Det handlar inte minst om informationsoperationer, om att man försöker vidga och förstärka splittringar i västländer genom att sprida desinformation. Sedan det storskaliga kriget mot Ukraina bröt ut har det skett en tydlig upptrappning.
Asylsökande migranter har lurats eller tvingats att försöka ta sig från Ryssland till EU. Sabotageaktioner har utförts i västländer, bland annat mot järnvägar, och det finns starka misstankar om att ryska aktörer ligger bakom. Exempelvis varnade den polska säkerhetstjänsten i augusti 2023 för att en serie allvarliga incidenter i landets tågtrafik och gränsområden, som Ryssland anklagades ligga bakom.
– Det är en given måltavla för Ryssland för att skapa oreda i väst. Man har inte alltid kunna belägga att det är något land som stått bakom tidigare incidenter, det har bara funnits misstankar. Men det ligger lite i sakens natur att det ska ske i skuggorna och vara otydligt, säger Markus Göransson.
Kan vara ett svar
Skulle Ryssland bära någon form av ansvar för kabelbrotten, är det kanske inte heller en slump att så sker just nu, bara dagar efter att USA, Storbritannien och Frankrike har givit Ukraina tillstånd att avfyra ländernas medeldistansrobotar mot ryskt territorium, betonar han.
– Vi kanske kan se det som ett svar på det, precis som rapporterna om att ryssarna nu har avfyrat en ny typ av robot mot Ukraina. Ryssland har dock inte så många möjligheter att eskalera sin egen krigsföring, utan det de kan göra är att utöka antalet sabotageaktioner mot mål bakom linjerna i Europa. Och det här kan vara ett sådant försök. Att visa, att det är så här vi svarar på att Nato och västvärlden utökar sitt stöd till Ukraina.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.