Matchen slutar 2–1 till Dalkurd och supportrarna jublar. Det har bara gått några dagar sedan pandemirestriktionerna lyftes och arenor fick släppa in publik som vanligt igen, till fotbollsveriges stora glädje. Många lag hoppas på en nytändning – och Dalkurd har en just nu förlustfri svit.
Mittfältaren Haron Ahmed Zubair hoppas extra mycket på en bra säsong. Den 27-årige kurden är rekryterad som talangspelare till Dalkurd raka vägen från fotbollsligan i Kurdistanregionen, Irak, som förste spelare någonsin. När Dagens ETC möter honom i ett enskilt samtal på arenan berättar han att flera upplevelser i Sverige inneburit en chock.
– Kylan har varit väldigt jobbig. Jag har aldrig förut spelat fotboll i lika kallt väder som här.
– Och ingen hade förberett mig på den här rivaliteten med syrianer. Jag upptäckte den först på planen. Den rivaliteten mellan klubbar finns inte på samma sätt mellan kurder och kristna i Kurdistan.
”Tackade ja direkt”
Haron Ahmed Zubair är uppvuxen i staden Akre i Kurdistanregionen, där han började spela fotboll som 17-åring. Så småningom värvades han till laget i det större Duhok där han även studerade idrottsvetenskap vid universitetet. Han skrev på för Dalkurd redan 2019, men coronapandemin gjorde att han kunde ansluta först till säsongen 2021. I början av september förlängdes kontraktet med ytterligare två år.
– Jag kan inte berätta detaljerat om rekryteringsprocessen, men när min agent sa att klubben hade ett intresse tackade jag ja direkt. För mig har det alltid varit en dröm att få bära Dalkurds tröja, säger Haron Ahmed Zubair.
Dalkurd är på flera sätt ett unikum. Det är berättelsen om ett uppstickarlag bildat så sent som 2004 av kurder i Borlänge, inom ramarna för ett socialt projekt som skulle skapa sysselsättning åt ungdomar. Laget började spela i division sex med tonåringar på planen. Efter det vann Dalkurd överraskande sin serie varje säsong, ända tills man klättrade upp i division 1 år 2010. De snabba framgångarna har prisats och uppmärksammats både i Sverige och utomlands – likaså i Kurdistan.
2017 lyckades Dalkurd gå ända upp i Allsvenskan, men året därpå föll man tillbaka till Superettan. I december 2020 gled man ner ytterligare ett steg, till division 1. Under samma tidsperiod har man lämnat hemmaarenan i Borlänge och installerat sig i nybyggda Studenternas IP i Uppsala, brottats med ekonomiska problem och försökt hitta nya vägar framåt.
Studierna var viktigare
En av dessa vägar är att åter få fler kurdiska spelare, som Haron Ahmed Zubair.
– Jag var den första som rekryterades. Nu är vi fyra spelare i laget som representerar norra, södra och östra Kurdistan.
Har ni ingen från Syrien, från västra Kurdistan?
– Nej, men sportchefen är därifrån.
Efter att ha plockats direkt från den kurdiska ligan har det dock varit en stor utmaning att anpassa sig till det svenska spelsystemet. I Sverige har Haron Ahmed Zubair upplevt mycket hårdare krav, både fysiskt och tekniskt sett. Här måste man följa tränarens instruktioner under varje match – i Kurdistan får väljarna själva avgöra hur de spelar.
– Där blir det ofta lite kaosigt på planen. Är du stark och löpvillig så går det jättebra för dig, men du behöver inte tänka så mycket. I svensk fotboll måste du tänka mycket även om du är väldigt stark.
Vägen till professionell fotboll har också på många andra sätt kantats av praktiska utmaningar, som påminner om de många andra spelare behövt möta i länder som varken är lika rika som Sverige eller har ett lika utbyggt och statligt subventionerat idrottssystem.
– Det finns knappt några välfungerande fotbollsakademier i Kurdistan, och många familjer har det tufft ekonomiskt. Föräldrar prioriterar att deras barn ska satsa på något som kan ge pengar till familjen i framtiden. Fotboll anses inte vara något du kan försörja dig på. Det var därför jag började spela så sent, och bara på villkor att jag inte misskötte studierna, säger han.
Kriget stoppade ligan
Som barn stoppade han och vännerna plastpåsar i strumpor och spelade med på gatan. Riktiga fotbollar var för dyra. Likaså riktiga fotbollsskor. Bra originalskor kostar idag mellan 200 och 300 dollar paret, alldeles för mycket för de flesta människor.
– Ända tills jag kom till Sverige har jag också haft problemet att det inte funnits ordentliga skor i rätt storlek. Jag har små fötter, storlek 37, och har alltid behövt spela i dåliga kopior.
Kriget mot IS innebar ännu en utmaning för fotbollskarriären. Sensommaren 2014 hotade jihadistgruppens expansion i Irak även Kurdistanregionen. I Duhok förberedde sig vissa invånare på att fly.
– Allt intresse för fotbollen försvann. Vi hade några matcher kvar och spelade av dem bara för att inte lämna poängen till någon annan. Sedan stoppades hela den kurdiska ligan fram tills att läget var lite mer stabilt, säger Haron Ahmed Zubair.
Vill importera spelsystem
Kriget gjorde det extra tydligt för honom att fotbollen saknar ett starkt folkligt stöd i Kurdistan. Publik kommer till matcherna, men de flesta betraktar det bara som tidsförströelse och som en utflykt där de kan sitta och knapra solrosfrön på läktarna. Passionen saknas.
Haron Ahmed Zubair hoppas att hans rekrytering till en svensk klubb som många i hemlandet redan känner till ska kunna bidra till ett större fotbollsintresse där, och till att fler dörrar öppnas även för andra spelare så att de kan etablera sig.
– Jag har etablerat mig, inte för att jag är bäst utan för att jag har haft en möjlighet. Jag vill tro att möjligheterna blir större även för andra framöver, och i framtiden vill jag ta med mig spelsystemet härifrån tillbaka till Kurdistan och försöka bygga någonting på det där.