I och med kriget i Ukraina har läget förändrats radikalt.
Sedan förra året har polisen noterat en ökning av ukrainska kvinnor som under pandemin blivit arbetslösa och ekonomiskt utsatta och tvingats in i prostitution i Sverige.
Efter Rysslands invasion av Ukraina har polisen uppmärksammat två olika vågor av ukrainska kvinnor som rest till Sverige för prostitution. Den första bestod av ukrainskor som redan långt före invasionen sålt sex.
Den andra fick polisen att haja till.
– Helt plötsligt sitter vi i förhör med utbildade advokater, socialsekreterare, fotografer och illustratörer från Ukraina som säljer sex, säger kriminalinspektör Simon Häggström som under många år har arbetat mot prostitution.
– Kvinnor som tidigare har haft helt vanliga liv med vanliga utbildningar och jobb. Alla uppger kriget som den direkta orsaken.
Förlorade allt
Ett av dessa möten blev extra starkt. Kvinnan som Simon Häggström skulle hålla förhör med berättade om sitt arbete som socialsekreterare i Ukraina.
– Hon förlorade allt i kriget. Innan jobbade kvinnan specifikt med att hjälpa kvinnor ur prostitution i Ukraina. Hon sa: ”nu sitter jag här själv”. Det blev en sådan absurd situation. Sorgen i hennes ögon, hon visste allting och kunde lika mycket som jag om trauman och posttraumatiskt stressyndrom.
Simon Häggström påpekar att de ukrainska kvinnorna inte är flyktingar som kommit hit inom ramen för ett asylmottagande. Men de är ändå flyktingar för att kriget medfört att de hamnat i prostitution.Det skulle de aldrig ha gjort annars.
– Mer eller mindre samtliga av de ukrainska kvinnor vi möter är i händerna på hallickar och har skickats hit av dem. Dessa styr oftast verksamheten från Ukraina, Ryssland eller Moldavien, säger Simon Häggström.
Miljoner i vinst
Det är svårt att få organisatörerna bakom prostitutionen lagförda. I början av juli dömdes ändå en man och en kvinna i Stockholms tingsrätt till över tre års fängelse vardera för grovt koppleri.
De hade satt i system att skicka kvinnor från Ukraina till Sverige för att sälja sex. Polisen lyckades identifiera ett drygt 20-tal av kvinnorna och registrera omkring 2 000 sexköp som tillsammans ska ha omsatt cirka tre miljoner kronor.
Den dömde mannen åkte till Sverige en gång i månaden och hämtade pengar som kvinnorna lämnat i en box på centralstationen i Stockholm.
– Vi spanade mot grupperingen och mannen greps under ett av sina besök i Stockholm, berättar Simon Häggström.
Det upplägg som det dömda paret använt sig av känns enligt polisen igen från andra sexsäljande ukrainska kvinnor i Stockholm.
De rekryteras ofta via olika ryska och ukrainska annonsforum där de utlovas jobb i Sverige mot bra betalning.
– Man är tydlig med att syftet med resan är prostitution. Det är inte så att de blir lurade hit. Kvinnorna är medvetna om vad de ska göra men hallickarna utnyttjar kvinnornas utsatthet på grund av kriget.
Enligt polisen säljer hallickarna in konceptet till kvinnorna genom att tala väl om Sverige.
– De säger att det är ett fantastiskt land med väldigt snälla män som kommer att behandla dig väl. Kvinnorna får veta att de kan tjäna mycket pengar, flera tusen euro, och behöver stanna i Sverige i minst två veckor. De får hjälp med att boka boenden och resehandlingar.
Köpare står i kö
Kvinnorna säljer mestadels sex från lägenhetshotell i Stockholmsområdet eller åker hem till sexköparna.
En särskild ”operatör” sköter all dialog med köparen och praktiska bestyr. ”Operatören” påstår sig ha listor på sexköpare som kan vara våldsamma, råna och våldta kvinnorna, och som sållas bort. Många av kvinnorna talar dålig engelska och tycker att de behöver ”operatörens” hjälp för att klara Sverigevistelsen.
– Därför lämnar de bort 50 procent till hallickarna av vad de tjänar.
Simon Häggström nämner också något som kan te sig uppseendeväckande i sammanhanget:
– Jag hade velat säga att sexköparna på något sätt tvekar om de ser att kvinnan är från Ukraina – det framkommer nämligen i en hel del annonser. Men det verkar inte avskräcka sexköparna det minsta. De står ändå på kö.
Talita bekräftar trenden
Josephine Appelquist, en av organisationen Talitas grundare, bekräftar den bild som ges av Simon Häggström. I vanliga fall slussar polis och socialtjänst runt tio kvinnor per år till Talita. Den första månaden efter invasionen i Ukraina kom polisen med fem ukrainska kvinnor, bland dem en socionom och en juridikstuderande.
Josephine Appelqvist minns ett särskilt möte.
– Kvinnan hade slutat jobba på grund av kriget och prostituerade sig för att försörja sin mamma och syster. De sydde skyddsvästar till soldaterna och kunde inte fortsätta sina vanliga jobb, de ville hjälpa männen ute i kriget. Kvinnan visade upp bilder på det. Det var förfärligt att inse att hon var i Sverige för att dra in snabba pengar.
Av de fem kvinnor som kom till Talita stannade två lite längre innan de återvände hem till barn och anhöriga. En 18-årig kvinna – inte en av de högutbildade – är ännu kvar.
Tonåringens familj hade övergett henne och hon hade ingenting att komma hem till då hon redan var utsatt i hemlandet.
18-åringen valde att ingå i Talitas rehabiliteringsprogram, något alla kvinnor erbjuds.
– Hon praktiserar och målet är att hon ska få jobb, säger Josephine Appelqvist.