Lokalen där den ideella föreningen Stockholm Makerspace befinner sig är full av tekniska prylar och maskiner, gamla symaskiner och 3D-skrivare. Föreningen tillhör den allt större Makerrörelsen, som mer eller mindre går efter devisen ”gör det själv”. Rörelsen har växt sig allt större runt om i världen, och Stockholm Makerspace känner av hur fler intresserar sig även i Sverige.
– Detta är ett föredöme för de som är nyfikna på att prova på nya vägar, vilket även gäller för företag, säger Kerstin Dencker.
För tre månader sedan blev hon kontaktad av initiativtagarna till föreningen, innan dess hade hon ingen aning om att fenomenet ens existerade.
En växande rörelse
Kerstin Dencker har forskat i människans relation till robotar och robotik på KTH, det kreativa teknikintresset har alltid varit närvarande. Och det är hon inte ensam om. Sedan inflyttningen i lokalen för cirka ett år sedan har föreningen nu cirka 500 medlemmar som sysslar med allt från att löda kretskort, allmänt pyssla med elektronik, skriva ut prototyper på 3D-skrivaren och sy i syhörnan. Tanken är att alla ska lockas, och att även de med ett teknikintresse som saknar civilingenjörskompetensen ska få utlopp för den tekniska kreativiteten. Just 3D-skrivaren har kommit att bli en symbol för Makerrörelsen.
– 3D-skrivaren har funnits i över 20 år, men det är först nu den har fått ett genombrott rent tekniskt. Här är den en bra väg att gå för att ta fram olika proto-typer som behövs när du jobbar med att skapa en ny produkt.
Skulle inte 3D-skrivaren kunna -innebära något hotfullt också?
– Ja och nej skulle jag vilja säga. Du kan säkert skriva ut en vatten-pistol med den, men inte ett vapen till exempel, eftersom ett vapen är en kombination av olika tekniker, den har flera komponenter som behöver fungera tillsammans och det kan en 3D-skrivare inte göra.
Snabb utveckling hotfull?
Den tekniska utvecklingen har gått framåt i lavinartad takt under 2000-talet, och hittills verkar inget tyda på att utvecklingen kommer att bromsas. Samtidigt som det finns 3D-skrivare som kan skriva ut föremål i varierade material och storlek finns även en robotik vars utveckling inte heller ser ut att bromsas. Men Kerstin Dencker tycker att den snabba teknikutvecklingen är något vi ska se oss som en del av.
– Teknik kan vara en otrolig fördel för oss som använder det på rätt sätt. Människan är stark på vissa saker och roboten eller maskinen på annat, då dras en ömsesidig nytta av varandras styrkor.
Men att den utvecklade robotiken och de robotar den kan medföra skulle innebära ett hot för oss människor tror Kerstin inte på.
– Jag tror att rädslan för robotar grundar sig i okunskap. En robot är programmerad att tänka på ett visst sätt och så länge de inte kan tänka själva är de inget hot. Däremot kan man känna sig hotad av de negativa krafterna i samhället som ligger bakom tekniken, säger Kerstin Dencker.