Under valrörelsen upprepade språkrören – inte minst Gustav Fridolin med sin kolbit – att en försäljning vore otänkbar. Men därefter dämpades tonläget. Partiledningen ville inför fjolårets kongress ha handlingsfrihet i regeringsarbetet, med möjlighet att sälja av verksamheten. Det blev ett rungande nej. Miljöpartiet ska verka för att avveckla kolkraftverken, fastslog kongressen. Ändå är det långt ifrån klart att MP, som balanserar strax över riksdagsspärren opinionsmässigt, nu kommer att följa det beslutet.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Idag samlas MP på nytt till kongress. Men bland punkterna som ska behandlas i Karlstad finns inte Vattenfall med. Den formella anledningen är att kongressen har ett tema, global hållbar utveckling.
– Men kongressen är självständig och det är klart att det finns en möjlighet att frågan tas upp i någon form, även om det inte är planerat, säger riksdagsledamot Carl Schlyter, som tidigt gick ut med att han arbetar aktivt för att partiet inte ska godkänna Vattenfall-affären.
MP-språkrören har hävdat att ägardirektiven står i vägen för att regeringen ska kunna stoppa en försäljning av Vattenfalls kolgruvor. Men experter som Dagens ETC talat med hävdar att det visst är möjligt för regeringen att, i egenskap av bolagets ägare, stoppa affären. En bild som även delas av Vattenfalls ordförande Lars G Nordström.
”Jobbar med alla medel”
Carl Schlyter vill inte kommentera hur han ser på MP:s officiella hållning i frågan.
– Det jag kan säga är att i princip alla miljöpartister jag pratat med tycker att Vattenfall-frågan är jätteviktig. Därför jobbar vi nu med alla medel för att hitta en lösning så att så mycket kol som möjligt ska stanna kvar i marken.
Vad har du för roll i den processen?
– Mitt bidrag är att förmedla kontakter till personer jag har förtroende för och som kan stödja de som förhandlar aktivt på bästa sätt.
Tidigare språkröret Maria Wetterstrand anser att frågan är en av de absolut viktigaste i nuläget.
– Om det stämmer att en riksdagsmajoritet inte är nödvändig för att stoppa försäljningen av brunkolet anser jag att den nya partiledningen ska sätta hårt mot hårt i frågan, säger hon.
– Det är partiledningen som måste utmana Socialdemokraterna i frågan. Det handlar om att visa handlingskraft och internationellt visa att vi menar allvar med våra miljömål.
Dagens ETC har talat med ett stort antal miljöpartister om Vattenfall. Få vill inför kongressen uttala sig offentligt om frågan. Ett undantag är Niclas Persson, kommunalråd i Örebro:
– Det är absolut viktigt att kolet får ligga i marken, men min uppfattning är att det är vad partiet försöker åstadkomma.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
Anonymt bekräftar miljöpartister – från riksdagen och från distrikten – att den interna diskussionen lever. Partiledningen uppmanas göra allt vad den kan för att inte Vattenfalls brunkolstillgångar ska hamna hos tjeckiska EPH.
– Vi kan som parti inte vika oss här. Om vi inte lyckas hindra utförsäljningen är det katastrof inte bara för klimatet, utan även för Miljöpartiet. Ingen kommer att känna förtroende för oss någonsin igen. Men debatten ska inte föras via medierna. Det har vi haft alldeles för mycket av på sistone, säger en av de intervjuade.
– Ledningen vet vad det finns för krav från partiets alla nivåer. Och det finns en dialog om hur vi ska gå vidare, säger en annan källa.
Betyder det att språkrören uppmanas villkora fortsatt regeringssamverkan med att affären stoppas?
– Den sortens ultimatum är inte konstruktiva. Men partiledningen har en annan inställning nu än för bara några månader sedan. Det finns en förståelse för hur avgörande frågan är för partiets framtid.
Har du tröttnat på de stora elbolagen som tar ut miljoner i vinster?
Byt till ETC El, så hjälper du Sverige att ställa om till förnyelsebar energi!
4 september 2014
”Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer.”
Åsa Romson.
13 september 2014
”Vi vill stoppa gruvorna. Det är det viktigaste för oss ... Att bara sälja så att någon annan driver det vidare. Det är ju ingen lösning.”
Gustav Fridolin, efter sista debatten inför valet.
6 juni 2015
”Jag kan som energipolitisk talesperson inte se att man skulle godkänna en affär utan att det finns en tydlig klimatvinst.”
Lise Nordin, energipolitisk talesperson.
12 juni 2015
”Vi är överens om inriktningen, vi ska försöka fasa ut brunkolsverksamheten i Tyskland.”
Åsa Romson, efter att MP-kongressen gett parti-styrelsen uppdrag att verka för avveckling och inte försäljning.
22 september 2015
”Om Vattenfalls styrelse skulle komma till regeringen och säga att de vill sälja ett helt verksamhetsområde, då kan jag konstatera att regeringen inte kan stoppa ett sådant förslag utan att man gör helt nya ägardirektiv.”
Åsa Romson hävdar att frågan ligger hos riksdagen, där bara Vänsterpartiet och MP har uttryckt vilja att avveckla.
10 maj 2016
”Om det (stoppa försäljningen) skulle vara möjligt är det naturligtvis det vi driver. Vi ska titta väldigt noga på den frågan, sedan får vi se hur det slutar.”
Isabella Lövin, nominerad till språkrör.
11 maj 2016
”I valrörelsen blev vi fångar i den dramaturgi vi själva spelade upp. Vi blev så glada när en miljöfråga kom upp att vi gick fullt in i den utan att överväga vilka chanserna var att ro den i land hela vägen.”
Gustav Fridolin, om varför han tog med sig kolbiten till valrörelsens partiledardebatter.