BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt valde kranskommunerna bort att direktupphandla Renova, det vill säga företaget som kommunerna själva äger tillsammans med sju andra kranskommuner i Göteborgsregionen. Det var ett beslut som Patrik Linde (S), vice ordförande i Härryda kommunstyrelse, som sitter i opposition motsatte sig.
– Vi ville ha en direkttilldelning till Renova från början, eftersom vi deläger dem, säger han.
Stefan Svensson (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille, ser att det var ett korrekt beslut när det fattades.
– Vid den tiden, våren 2015, gjorde kommunerna Härryda, Lerum och Partille en gemensam upphandling enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, där Renonorden lämnade det bästa anbudet och uppfyllde samtliga av de högt ställda miljö- och lagkrav som ställdes.
Lågt anbud
Det har rått politisk enighet i Partille, både om att avtalet med Renonorden skulle tecknas och om att det nu sägs upp i förtid. Det berättar Eva Carlsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande. Men hon slogs av att det var ett lågt anbud från början.
– Man undrade vad det skulle betyda för personalen bland annat, med fler hämtningar per dag. Men anbudet uppfyllde alla kriterier och vi fick också goda referenser redovisade för oss. Men det var ju ett väldigt lågt pris och det är kanske det vi har sett konsekvenserna av.
Precis som förutsett blev det lite knöligt i början. Invånarna hörde av sig till kommunerna och vittnade om problem med fakturor, hämtningstider och förstörda sopkärl.
Lerums kommunalråd Denis Jeryd berättar att krånglet med vikter och hantering bara har fortsatt.
– Det flyter inte på som vi tycker att det borde göra. Vi har fått lägga mycket tid och resurser på detta från förvaltningens sida, säger han.
Alla tre kommuner har begärt ersättning från företaget efter problem med vägning av avfallet, eftersom det avgör kostnaden för hanteringen. ”De felaktiga registreringarna av vikter har inneburit stora intäktsbortfall för alla tre kommuner samt att många av kommunernas abonnenter har blivit felaktigt debiterade” står det i ett protokoll från ett möte mellan aktörerna i juni.
Hot om vite
Även andra kommuner har haft problem med företaget. Stenungsunds kommun tecknade avtal i början av 2016. Men bara några månader efter de påbörjade sitt uppdrag i Lerum, Partille och Härryda, så valde Stenungsund att bryta kontraktet i förtid. Enligt GP handlade det om bland annat missade hämtningar, orapporterade avvikelser och hot om vite på över 40 miljoner kronor.
I Stockholm hamnade Renonorden på löpsedlarna i somras när det blev sopkaos efter att företaget tagit över driften. Anledningen var att de ville förändra villkoren för personalen samt märka upp nycklar. Då bröt en vild strejk ut och därefter har stora delar av personalen sagt upp sig i protest. Den 19 oktober rapporterade SR att kaoset i Stockholm förväntades fortsätta i ännu några veckor.
Under hösten gick det norska moderbolaget i konkurs, men finansiärerna lovade att fortsätta stötta dotterbolagen i Sverige. Därmed försäkrade de göteborgska kommunerna sina invånare att det skulle vara business as usual.
– Det är ett positivt besked som innebär att insamlingen av avfall i Partille fortsätter enligt gällande avtal med Renonorden, sa Per Söderquist, teknisk chef, då i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.
Knappt två månader senare, i onsdags, kom beskedet att avtalet sägs upp.
– Kommunerna och Renonorden har haft olika syn på vilken kvalitetsnivå som tjänsterna ska hålla. Vi har då i samförstånd med Renonorden beslutat att avsluta avtalet, meddelar Jessica Sténhoff verksamhetschef vatten och avfall i Härryda kommun.
Ville förhandla om priset
Renonorden ville har en högre ersättning för att klara av den kvalitetsnivå som kommunerna krävde, trots att den angetts i upphandlingen. Enligt Denis Jeryd var det inget alternativ.
– De ville först försöka få till en omförhandling och höja priset, sen kom de med detta förslaget att häva avtalet. Det var det bästa vi kunde göra då, säger han.
Nu har kommunerna nått en ekonomisk uppgörelse med Renonorden. Enligt en tjänsteskrivelse som ETC Göteborg har tagit del av innebär det att avfallsföretaget nu har fyra och en halv månad på sig att betala en ersättning på 6,6 miljoner kronor till kranskommunerna.
– Överenskommelsen med Renonorden innebar att kommunerna ska få en viss ersättning då avtalet avslutas tidigare än planerat. Vi har kommit överens om en ersättning, skriver Jessica Sténhoff i ett mejl till ETC Göteborg.
Nu väljer de tre kommunerna att direktupphandla Renova. De tar över första april nästa år.
– Jag tycker att det är bra att vi använder vårt egna bolag. Men det är också för att en upphandling skulle ta så lång tid och vi kände att vi ville avsluta det här avtalet så snart som möjligt, säger Eva Carlsson (S).
Vi har sökt Renonorden för en kommentar, men har inte lyckats nå varken deras vd eller mediekontakt för Sverige.