En av frågorna där partierna står allra längst ifrån varandra är bostadspolitiken, och synen på mer marknadsanpassade hyror.
I en intervju med DN nämner Annie Lööf (C) en ”liberalisering av bostadsmarknaden” och mer specifikt en ”friare hyressättning” som ett viktigt krav för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
Jan Björklund (L) följde snabbt efter med bland annat ett krav om fri hyressättning för nyproducerade bostäder.
Marknadshyror – en valfråga
Att mötas i bostadsfrågan lär inte bli lätt. Socialdemokraterna har en diametralt annorlunda syn på hur bostadspolitiken ska fungera än Centern och Liberalerna. I valrörelsen drev S en hård kampanj mot marknadshyror. På sin hemsida skriver de fortfarande att ett mindre reglerat hyressättningssystem ”i praktiken innebär en övergång mot marknadshyror”. De hänvisar till en uträkning av Hyresgästföreningen som visar att konsekvenserna skulle bli hyreshöjningar på mellan 24 och 50 procent. ”Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera”, skriver S på sin hemsida.
Stefan Löfven skrev ett inlägg på Facebook om att han och Socialdemokraterna står för ”en helt annan politik”.
”Marknadshyror är en dålig politik för vanligt folk. Många skulle bli tvungna att flytta från sin bostad, unga skulle ha svårt att flytta hemifrån och klyftorna i samhället skulle öka”, skrev Löfven.
Höjda hyror
Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, är starkt kritisk till kraven från C och L.
– Det är ett helt vansinnigt förslag, säger hon till Dagens ETC.
– Det stora problemet är ju bristen på bostäder som vanligt folk har råd med. Det är väldigt många som inte har råd att efterfråga de bostäder som byggs i dag. Då är det viktigt att vi får till en politik som leder till något bättre. Att göra nyproduktionen ännu dyrare är inte ett sätt att lösa det.
Linder menar att Centern borde kalla det för vad det är och inte linda in det.
– Det är ju marknadshyror som Centern vill ha.
Vad skulle det innebära i praktiken om förslagen blev verklighet?
– Till en början skulle det innebära höjda hyror. På sikt skulle det leda till att fler människor inte har råd att betala sina boendekostnader, vilket ökar bidragsberoendet. Och vi skulle inte längre behålla allmännyttan, som är vårt viktigaste verktyg för att motverka segregationen, tanken om att alla människor ska kunna mötas i bostadsområdet oavsett tjocklek på plånboken.
Vad innebär förslaget om friare hyressättning i nyproduktion?
– Att vi skulle få ännu högre hyror i nya lägenheter, och på sikt hamna i ett läge med fri hyressättning i hela systemet. Det tar lite längre tid, men ger samma effekt. Internationella jämförelser visar att det inte har lett till högre bostadsbyggande, vilket är ganska logiskt. Varför skulle man i en bristsituation bygga något som ger lägre avkastning?
Hur känner du inför att detta blir verklighet?
– Klart jag känner en stor oro för detta. Men i ett sådant läge kommer vi att mobilisera tre miljoner hyresgäster. Det är ingen liten grupp direkt. Jag lovar att jag kommer mobilisera.