– Biden-administrationen kommer inte skicka någon diplomatisk eller officiell representation till Vinter-OS och Paralympics i Peking 2022, på grund av Kinas folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiang, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki i förra veckan, enligt CNN.
Sverige har ännu inte gått ut med något tydligt besked i frågan.
– Det är flera länder som sagt att ”vi passar på den frågan”, just om det ska vara en diplomatisk bojkott eller inte. Vi har inte diskuterat det färdigt i regeringen, säger utrikesminister Ann Linde till TT.
Även idrottsminister Anders Ygeman har passat frågan vidare.
Folkmord på uigurer
Den svenska tveksamheten kritiseras av en rad oppositionspartier.
– Jag tycker absolut att Sverige borde ansluta till en diplomatisk bojkott, på grund av de omfattande brott mot mänskliga rättigheter som Kina systematiskt begår, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterparitet.
– Jag ställde frågan till Magdalena Andersson under riksdagens frågestund i torsdags men fick inget annat svar än att den bereds i regeringskansliet.
Han nämner bland annat folkmordet mot uigurer i Xinjiang, världens högsta användning av dödsstraff, kraftigt inskränkt yttrandefrihet samt hotet mot grannländer i Sydkinesiska sjön som exempel på brott mot mänskliga rättigheter.
Även Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att Sverige bör bojkotta Peking-OS diplomatiskt.
– Jag är väldigt kritisk mot Sveriges hållning, där man har varit för mesiga mot Kina under en ganska lång tid. Man har hög svansföring, men bör ha en mycket tuffare attityd och stå upp för mänskliga rättigheter och värden även när det är jobbigt. Kina är förmodligen världens farligaste diktatur som både förtrycker sitt eget folk inhemskt och är ett stort hot demokratin över hela världen.
Bör Sverige även bojkotta sportsligt?
– Jag har inget emot att man gör det. Men det är svårt att ställa krav på idrotten om inte politiken gör det. Vi ser hur Kina gör strategiska investeringar på en rad områden i Sverige, där det handlar om viktiga industrier, infrastruktur, hälso- och sjukvård, energimarknaden med mera. Där behöver vi vara mycket striktare och generellt ha en tuffare politik kring hur vi ser på investeringar i Kina i stort, säger Joar Forssell (L).
Håkan Svenneling (V) anser också att det ska ställas hårdare krav på handel och andra samarbetsområden, men tror däremot inte på en sportslig bojkott.
– Nej, för idrottarna har inte bestämt var OS ska vara någonstans, det är inte deras ansvar. Och OS hålls bara vart fjärde år och en idrottare straffas personligen väldigt hårt.
”Se över fotbolls-VM”
Han menar att regeringen måste ge besked snarast.
– Man behöver inte fundera så himla mycket, det är bara sätta ner foten och ansluta till de länder som redan meddelat att de ska bojkotta.
– Sedan bör man se över andra stora idrottsevenemang också, som fotbolls-VM i Qatar. Idag ska Ann Linde och alla utrikesministrar i EU träffa utrikesministern i Qatar, men då ska man inte ta upp frågan om mänskliga rättigheter och migrantarbetare, utan bara diskutera Afghanistan. Jag tycker det är svagt. Har man chansen att påtala och stå upp för mänskliga rättigheter så ska man ta den, säger Håkan Svenneling.
Även representanter för Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har uttalat sig positivt för att Sverige ansluter sig till en diplomatisk bojkott av Peking-OS.
”OS är inget stormöte”
Sportjournalisten Åke Stolt, som bevakat 15 stycken OS och har skrivit två böcker i ämnet är även han starkt kritisk till den svenska regeringens flathet i frågan.
– Jag tycker inte att det finns någon anledning för våra politiker att åka dit överhuvudtaget. OS är inget stormöte för politiker. De åker ju dit för att förgylla sig själva, säger han.
Han ifrågasätter den svenska regeringen och hela begreppet ”diplomatisk bojkott”.
– Jag kallar det inte bojkott, utan bara att de avstår från att åka. Det är ju respektive lands nationella kommitté som bjuder in dessa ministrar och kungligheter som en del av den officiella representationen. Men det finns inget självklart som säger att man ska framträda med sina ledare under ett OS. Så jag ser det som ett bra tillfälle att inte åka.
– Dessutom är det konstigt använda begreppet diplomatisk bojkott. Diplomati är sånt som ambassaderna brukar sköta, i övrigt så är det väl snarare en politisk bojkott.
Åke Stolt hoppas att kungen kan ta kommandot och gå i spetsen för en svensk OS-bojkott.
– Det skulle vara ett alldeles utmärkt tillfälle. Om det anses för politiskt så kan de väl göra ett tyst statement om det, och bara välja att inte åka dit. Och att markera för mänskliga rättigheter är ingen politisk fråga överhuvudtaget. Det handlar om humanitär renhållning.