– För områden som nordost, Backa, och Biskopsgården vet vi att det går ganska mycket resurser per graviditet. Om varje graviditet ska generera samma peng så blir det ojämlikt. Mottagningar inne i centrum kan ha större problem med psykisk ohälsa, men inte med diverse somatiska sjukdomar, säger en anonym barnmorska.
Hon konstaterar att sådant som övervikt och högt blodtryck är vanligt och att många kräver fler läkarbesök, mer administration och ibland tolk. Hon och hennes kollegor befarar också att preventivmedelsrådgivning kommer att falla mellan stolarna.
Minskat antal tjänster
En av de som får i uppgift att fördela pengarna mellan mottagningarna är Susanne Samuelsson som är verksamhetschef för barnmorskemottagningar och gynekologi inom Regionhälsan Hon konstaterar att omorganiseringen ska göra administrationen mindre men också måste till på grund av ”effektiviseringskrav”. Antalet tjänster minskar med motsvarande knappt tre heltidstjänster för Göteborg med kranskommuner och de kommer att minskas genom pensionsavgångar som inte tillsätts.
– Vi har försökt fördela resurserna så att det blir lite jämnare arbetsbelastning över enheterna.
Samtidigt menar personal att verksamheterna redan har väldigt mycket att göra.
– Det finns ett inflöde och särskilt efter pandemin, där vi inte kunnat göra allt det vi gör annars, så det är klart att det finns behov av att kunna få kontakt med barnmorska.
Puckel efter pandemin
Patienterna söker kontakter gällande graviditet, preventivmedelsrådgivning, samt cellprovstagning.
– Vi har jobbat hårt med att komma ikapp den puckel som blev under pandemin då vi tvingades att ställa in prover under vissa perioder.
Ni har en puckel att ta igen, men inget extra?
– När det gäller HPV och cellprover har vi satt igång ett projekt som rullar på där vi kan erbjuda egenprovtagning. Det är ju också en effektivisering, färre behöver komma till mottagningen. Vi får hitta andra sätt så att vi kan ta emot dem som behöver komma till oss.
Om pengarna inte räcker till måste graviditeterna alltid stå högst upp. Om pengarna inte kommer att räcka till hamnar utåtriktat arbete såsom föräldragrupper, informationsmöten och annat i botten av prioriteringsordningen. Farhågorna om att områden med lite större behov ska bli lidande försöker vården att stilla genom att ta höjd för större kostnader på förhand.
– Vi känner ju till hur Göteborg och kranskommunerna ser ut när det gäller befolkningsunderlag och vi har i viss mån försökt i viss mån justera för när vi fördelar resurser, säger hon.