BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Därmed skrevs en målsättning om att hålla nere kostnaderna för assistansersättningen in i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan för 2016. Den målsättningen menar Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och unga (RBU), är huvudskälet till att Försäkringskassan har skärpt sina bedömningar av samtliga inkomna ansökningar om assistansersättning.
– Om man ska bryta utvecklingen av ett ökat antal beviljade assistanstimmar kan ju det bara göras på ett sätt. Genom att från Försäkringskassan göra åtstramade bedömningar av de här ansökningarna. För att kunna gör det har man använt sig av ett par tidigare domslut, säger Maria Persdotter.
Kräver ändrade direktiv
I protest mot de åtstramade bedömningarna och det ökande antalet avslag om assistansersättning hålls under morgondagen manifestationer på 21 olika orter runt om i landet.
– Vi kräver av regeringen att man tillfälligt stoppar all vidare indragning av assistansersättningen tills konsekvenserna av Försäkringskassans förändrade behovsbedömningar har analyserats. Vi kräver ett nödstopp eftersom det här nu slår sönder många människors liv fullständigt. Vi kräver dessutom att man ändrar direktiven som idag enbart riktar in sig mot att spara in på kostnader, de säger ingenting om kvaliteten i verksamheten, säger Maria Persdotter.
Minister lovar bättring
Åsa Regnér skrev under tisdagen en debattartikel i Dagens Nyheter för att bemöta kritikstormen som eskalerat mot Försäkringskassans hårdare bedömningar och resultaten de fört med sig för funktionhindrade i Sverige. För att dämpa oron bland de assistansberättigade och säkerställa att lagstiftningen om assistansersättningen lever upp till sina ambitioner skriver hon att regeringen ska tydliggöra målet i regleringsbrevet till Försäkringskassan inför nästa år, för att inga fler missförstånd ska kunna ske. "Den som har ett faktiskt behov av stöd ska få det", skriver Åsa Regnér.
Maria Persdotter, som har läst ministerns debattinlägg, är dock inte särskilt imponerad.
– Det finns ingen anledning att jubla. Hon skriver att Försäkringskassan ska få nya direktiv, men vi har inte sett dem ännu. Det är absolut inte tillräckligt, säger hon.
Åsa Regnér har avböjt att ställa upp på intervju i Dagens ETC.
Åtta av tio får avslag
Monica Svanholm, områdeschef för assistansersättning på Försäkringskassan, säger att 79 procent av dem som hittills i år sökt assistansersättning har fått avslag på sin ansökan. Den ökande avslagsfrekvensen har dock inte att göra med regeringens målsättning om minskade kostnader för assistansersättningen, menar hon.
– Det står i regleringsbrevet att målsättningen är att timutvecklingen ska hejdas, inte att antalet beviljade timmar ska minska. Regelverket är som det är, det kan inte en målsättning påverka. Ingen får avslag till följd av den. Däremot har satsningarna på att kontrollera fusket ökat, säger Monica Svanholm.
Försäkringskassan följer så klart de prejudicerande domarna som kom från Högsta förvaltningsdomstolen 2012 och 2015, framhåller hon.
– I jämförelse med tidigare har de här domarna inneburit en viss skärpning av bedömningen, säger Monica Svanholm.